Način pripreme
Pareno testo se priprema mešanjem maslaca, vode, mleka, šećera i soli u šerpi. Nakon što smesa provri, sipajte svo brašno i počnite snažno da mešajte drvenom kašikom dok ne dobijete testo koje se odvaja od zidova šerpe.
Zatim prebacite smesu u posudu i sačekajte da se malo ohladi, ali da bude još uvek topla.
Postepeno dodajte jaja jedno po jedno i ponovo mešajte drvenom kašikom dok testo ne upije jaje. Sledite iste korake za preostala jaja. Trebalo bi da dobijete čvrsto glatko i sjajno testo.
Kašikom oblikujte eklere u kuglice. Polažete ih u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite eklere u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
Kada su ekleri gotovi dobijaju blago zlatnu boju, sa tvrdom korom na vrhu i dnu. Nakon što su ekleri pečeni, nemojte ih odmah vaditi iz rerne, već ih ostavite da se u njoj ohlade sa isključenom rernom i malo odškrinutim vratima.
Krem za eklere se priprema tako što se 2/3 svežeg mleka prokuva u šerpi i doda mu se šećer. Preostalo hladno mleko pomešati sa brašnom, žumancima i vanilom dok ne postane glatko, pa ovu smesu dodati u ključalo mleko i snažno mešati dok se ne zgusne.
Nekoliko maršmelou bombona se odvoji za ukrašavanje eklera, a ostatak se sipa u vreli krem da se istope. Snažno mešajte dok se bomboni potpuno ne istope.
Ostavite gotov krem da se ohladi.
I uz pomoć šprica punite eklere, nakon što se i krem i ekleri ohlade. Istopite čokoladu i po vrhu ukrasite eklere.
Odvojene maršmelou bombone se iseku na male komade i ređaju na istopljenu čokoladu na eklerima.
Neka vam bude veoma slatko uz ove prelepe eklere sa maršmelou bombonama.
Pogledajte još neke finese kod punjenja eklera i saznajte više o ukusnoj istoriji eklera.