Način pripreme
Koru dve pomorandže narendajte na sitno (samo narandžasti deo pomorandže). Iscedite sok od jedne pomorandže (prosečne veličine, oko 60 ml soka).
Prosejte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli u posudu.
Stavite 50 g šećera u mlin za kafu ili blender. Dodajte kore pomorandže i sameljite u fini i blago vlažni prah.
Cilj je da kore dodaju ukus šećeru i da im se time pojača aroma.
Svinjsku mast sa šećerom i korom pomorandže stavite u blender zajedno sa slatkim vinom, sveže ceđenim sokom i sirćetom i umutite dok ne postane kremasto. Možda će smesa biti malo čudna, kao zgrudvana, ali neka vam to ne smeta. Može se umutiti i žicom.
Spojite suvu i mokru smesu i umesite glatko i mekano testo. Ne mesite dugo, samo dok se brašno ne upije i ne postigne određena glatkoća. Ako je testo previše mekano, dodajte vrlo malo brašna.
Oblikujte kuglu, umotajte je prozirnom folijom i ostavite u frižideru 1 sat da se stegne.
Pripremite dva ili tri pleha obložena papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 180 stepeni sa ventilatorom.
Izvadite testo za kolačiće i odvojite polovinu, a drugu polovinu ostavite na hladnom.
Razvijte testo oklagijom u koru debljine oko 0, 5 - 1 cm. Originalni recept za kolačiće sa mašću je 1 cm do 1 i po cm, ali mi se čine jako debeli, pa ih pravim na maksimalno centimetar ili oko 1 prst.
Izrežite zvezdice kalupima za kolače i poređajte ih u pleh.
Pecite božićne kolačiće dok ivice kolačića ne postanu blago zlataste - 20 minuta.
Sakupite isečke i, zajedno sa preostalim testom, isecite još jednu seriju božićnih kolačića.
Dobila sam 2 i po pleha, ali ako budu deblji biće dovoljna dva pleha.
Sačekajte malo, jer su odmah nakon vađenja iz rerne kolači veoma mekani i lomljivi, pa odmah zatim očvrsnu.
Dok su topli, uvaljajte ih u šećer u prahu i ostavite da se potpuno ohlade. Kada se to desi, ponovo ih pospite šećerom u prahu da pobele (prvi sloj se istopio i zalepio kao sloj šećera u prahu, to je cilj).
Neverovatno ukusni i veoma jednostavni kolačići sa dahom Božića - božićni kolačići sa mašću i mirisom narandže.
Pogledajte i kako da napravite božićne kolače za jelku, kao i božićne mešavine začina za mirisne kolače.