Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići sa maslacem»Božićni kolačići sa mirisom pomorandže

Božićni kolačići sa mirisom pomorandže

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Božićni kolačići sa mirisom pomorandže5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
50
"Neverovatno ukusni i veoma jednostavni kolačići sa maslacem i sa dahom Božića."

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g, Tip 00
  • prašak za pecivo - 16 g
  • sirće - 1 kašika (oko 20 ml)
  • svinjska mast - 300 g prečišćena (na sobnoj temperaturi)
  • šećer - 50 g
  • so - 1 prstohvat
  • pomorandže - 2 komada
  • slatko vino - 100 ml
  • šećer u prahu - oko 100 g za uvaljivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Koru dve pomorandže narendajte na sitno (samo narandžasti deo pomorandže). Iscedite sok od jedne pomorandže (prosečne veličine, oko 60 ml soka).

Prosejte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli u posudu.

Stavite 50 g šećera u mlin za kafu ili blender. Dodajte kore pomorandže i sameljite u fini i blago vlažni prah.

Cilj je da kore dodaju ukus šećeru i da im se time pojača aroma.

Svinjsku mast sa šećerom i korom pomorandže stavite u blender zajedno sa slatkim vinom, sveže ceđenim sokom i sirćetom i umutite dok ne postane kremasto. Možda će smesa biti malo čudna, kao zgrudvana, ali neka vam to ne smeta. Može se umutiti i žicom.

Spojite suvu i mokru smesu i umesite glatko i mekano testo. Ne mesite dugo, samo dok se brašno ne upije i ne postigne određena glatkoća. Ako je testo previše mekano, dodajte vrlo malo brašna.

Oblikujte kuglu, umotajte je prozirnom folijom i ostavite u frižideru 1 sat da se stegne.

Pripremite dva ili tri pleha obložena papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 180 stepeni sa ventilatorom.

Izvadite testo za kolačiće i odvojite polovinu, a drugu polovinu ostavite na hladnom.

Razvijte testo oklagijom u koru debljine oko 0, 5 - 1 cm. Originalni recept za kolačiće sa mašću je 1 cm do 1 i po cm, ali mi se čine jako debeli, pa ih pravim na maksimalno centimetar ili oko 1 prst.

Izrežite zvezdice kalupima za kolače i poređajte ih u pleh.

Pecite božićne kolačiće dok ivice kolačića ne postanu blago zlataste - 20 minuta.

Sakupite isečke i, zajedno sa preostalim testom, isecite još jednu seriju božićnih kolačića.

Dobila sam 2 i po pleha, ali ako budu deblji biće dovoljna dva pleha.

Sačekajte malo, jer su odmah nakon vađenja iz rerne kolači veoma mekani i lomljivi, pa odmah zatim očvrsnu.

Dok su topli, uvaljajte ih u šećer u prahu i ostavite da se potpuno ohlade. Kada se to desi, ponovo ih pospite šećerom u prahu da pobele (prvi sloj se istopio i zalepio kao sloj šećera u prahu, to je cilj).

Neverovatno ukusni i veoma jednostavni kolačići sa dahom Božića - božićni kolačići sa mašću i mirisom narandže.

Pogledajte i kako da napravite božićne kolače za jelku, kao i božićne mešavine začina za mirisne kolače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: