Način pripreme
Svinjetina sa kupusom i svinjetina sa pirinčem su dva omiljena klasika cele Bugarske. U ovom receptu ćemo kombinovati ove ukuse kako bismo napravili ukusnu gozbu koju će svi u kući voleti.
Isecite svinjetinu na komade veličine zalogaja. U tiganju na malo ulja propržite meso do zlatne boje. Uklonite ga i ostavite zalogaje svinjetine sa strane.
U isti tiganj dodajte sitno seckani crni luk, beli luk i rendanu šargarepu. Pržite 3-4 minuta dok ne omekšaju.
Kiseli kupus za jelo sitno iseckati i dodati povrću. Kuvajte još 5-6 minuta, mešajući.
Vratite meso u tiganj, dodajte alevu papriku, biber i lovorov list. Dobro promešajte.
Isperite pirinač pod hladnom vodom i dodajte ga u tiganj. Promešajte da se sjedini sa ostalim sastojcima.
Ako koristite niti šafrana, prethodno ih potopite u 2-3 kašike tople vode 10 minuta. Dodajte šafran i njegovu vodu u jelo.
Sipajte bujon ili vodu. Po potrebi posolite (pazite jer kiseli kupus može biti dovoljno slan). Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 25-30 minuta, dok pirinač ne omekša i ne upije tečnost.
Ako želite, smesu možete prebaciti u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.
Kiseli kupus sa pirinčem i svinjetinom poslužite topao.
Bon apeti!
Pogledajte i zašto je kiseli kupus koristan i zašto bi trebalo da pijemo sok od kiselog kupusa.