Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Kiseli kupus sa pirinčem i svinjetinom

Kiseli kupus sa pirinčem i svinjetinom

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
9320701
Kiseli kupus sa pirinčem i svinjetinom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Kiseli kupus sa pirinčem i svinjetinom - jednostavna gozba neverovatnog ukusa koja okuplja sve oko stola."

Potrebni sastojci

  • svinjetina - 500 g
  • kiseli kupus - 300 g
  • pirinač - 200 g
  • šafran - 1/2 kašičice
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • šargarepa - 1 komad
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice
  • lovorov list - 1 komad
  • bujon od povrća - 500 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjetina sa kupusom i svinjetina sa pirinčem su dva omiljena klasika cele Bugarske. U ovom receptu ćemo kombinovati ove ukuse kako bismo napravili ukusnu gozbu koju će svi u kući voleti.

Isecite svinjetinu na komade veličine zalogaja. U tiganju na malo ulja propržite meso do zlatne boje. Uklonite ga i ostavite zalogaje svinjetine sa strane.

U isti tiganj dodajte sitno seckani crni luk, beli luk i rendanu šargarepu. Pržite 3-4 minuta dok ne omekšaju.

Kiseli kupus za jelo sitno iseckati i dodati povrću. Kuvajte još 5-6 minuta, mešajući.

Vratite meso u tiganj, dodajte alevu papriku, biber i lovorov list. Dobro promešajte.

Isperite pirinač pod hladnom vodom i dodajte ga u tiganj. Promešajte da se sjedini sa ostalim sastojcima.

Ako koristite niti šafrana, prethodno ih potopite u 2-3 kašike tople vode 10 minuta. Dodajte šafran i njegovu vodu u jelo.

Sipajte bujon ili vodu. Po potrebi posolite (pazite jer kiseli kupus može biti dovoljno slan). Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 25-30 minuta, dok pirinač ne omekša i ne upije tečnost.

Ako želite, smesu možete prebaciti u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.

Kiseli kupus sa pirinčem i svinjetinom poslužite topao.

Bon apeti!

Pogledajte i zašto je kiseli kupus koristan i zašto bi trebalo da pijemo sok od kiselog kupusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: