Način pripreme
Očistite školjke od tvrdih izraslina na ljusci. Uklonite alge i dobro ih operite pod tekućom vodom.
Beli luk isecite na kolutiće, a luk i celer sitno iseckajte (može i selen, sličnog su ukusa).
Zagrejte maslac sa maslinovim uljem i lagano propržite luk i celer. Kada omekšaju, dodajte beli luk. Kuvajte oko dva minuta na umerenoj vatri i sipajte školjke.
Prelijte belim vinom i sokom od jednog limuna. Dodajte preostale ostatke od limuna u šerpu da biste oslobodili ukus kore.
Pokrijte šerpu, pojačajte vatru i kuvajte oko 3 do 4 minuta ili dok se sve školjke ne otvore. Da bi se ravnomerno otvorile, potrebno je nekoliko puta protresti šerpu držeći poklopac.
Na kraju sipajte pavlaku i ponovo protresite. Probajte i po potrebi malo posolite. Sveže školjke su u većini slučajeva slane, tako da možda nećete morati da dodajete so.
Po želji pospite biberom i poslužite tople školjke na francuski način.
Bon apeti!
Pogledajte i šta školjke sadrže, kao i kakav je bonton kada se jedu školjke.