Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Školjke na francuski način

Školjke na francuski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Školjke na francuski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
2
"Francuski klasik i jedinstveno ukusne školjke - luksuz na tanjiru i čaša belog vina"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1 kg, crne, sveže
  • pavlaka - 200 ml, za kuvanje
  • maslac - 1 kašika.
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • beli luk - 4 čena
  • luk - 1/4 srednje glavice
  • celer - 1/2 stabljike sa listovima (ili selen)
  • limun - 1 komad
  • belo vino - 60 ml
  • so - po potrebi (zavisi od slanosti školjki)
  • biber - 2 prstohvata (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite školjke od tvrdih izraslina na ljusci. Uklonite alge i dobro ih operite pod tekućom vodom.

Beli luk isecite na kolutiće, a luk i celer sitno iseckajte (može i selen, sličnog su ukusa).

Zagrejte maslac sa maslinovim uljem i lagano propržite luk i celer. Kada omekšaju, dodajte beli luk. Kuvajte oko dva minuta na umerenoj vatri i sipajte školjke.

Prelijte belim vinom i sokom od jednog limuna. Dodajte preostale ostatke od limuna u šerpu da biste oslobodili ukus kore.

Pokrijte šerpu, pojačajte vatru i kuvajte oko 3 do 4 minuta ili dok se sve školjke ne otvore. Da bi se ravnomerno otvorile, potrebno je nekoliko puta protresti šerpu držeći poklopac.

Na kraju sipajte pavlaku i ponovo protresite. Probajte i po potrebi malo posolite. Sveže školjke su u većini slučajeva slane, tako da možda nećete morati da dodajete so.

Po želji pospite biberom i poslužite tople školjke na francuski način.

Bon apeti!

Pogledajte i šta školjke sadrže, kao i kakav je bonton kada se jedu školjke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: