Način pripreme
U posudi pomešajte mleko, šećer, kvasac i 1 kašičicu brašna. Promešajte, poklopite i ostavite 5 minuta.
U posudu prosejte 250 grama brašna i posolite ga. Umutite kiselo mleko sa jajetom i uljem. Ovu mešavinu dodajte u brašno, a zatim i aktivirani kvasac.
Zamesite testo, postepeno dodajući malo više brašna u smesu. Pokrijte testo i ostavite da narasta 30-40 minuta. Za bržu aktivaciju, stavite posudu u posudu sa toplom vodom.
Naraslo testo umesite i podelite na 6 pogačica. Pokrijte ih krpom da ne bi uhvatile koricu dok ih razvijete. Ostavite pogačice da odstoje 5 minuta, a zatim počnite da ih razvijate.
Napravite fil tako što ćete sir izgnječiti sa jajetom. Razvijte testo u pravougaonik. Na uski kraj stavite po dužini od nadeva i preklopite. Probao sam sa više sira. Oni sa više sira definitivno su ispali bolji.
Pritisnite prstima da se ravnomerno raširi. Zatim počnite da uvijate u rolat. Na kraju, rolat lagano razvucite rukama.
Zatim ga isecite po sredini skoro do kraja, ali držite dva kraja povezana. Zatim ga uvijte u oblik puža sa filom unutra. Ostavite puževe da narastu tople i umotane oko 20 minuta. Možete ih staviti u rernu na 30 stepeni 10 minuta.
Umutite žumanca sa uljem i ovom smesom premažite puževe pre pečenja.
Air fryer se zagreva na programu za pečenje - 180 stepeni. Na rešetku se postavlja podloga za roštilj. Kada se uređaj zagreje, uzmite komad hladnog ulja i premažite podlogu. Rasporedite puževe. Peku se na 165 stepeni bez okretanja. Puževi sa sirom u air fryer-u ispadaju odlično.
Možete ih peći u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni 20-25 minuta.
Ako vam se sviđa recept, isprobajte naše predloge za puževe od lisnatog testa.