Način pripreme
Luk oljuštite, prepolovite i stavite u nauljeni pleh. Dodajte dva paradajza, malo iseckana, kao i čen belog luka.
Malo posolite i stavite u rernu zagrejanu na 180-190 stepeni da se ispeče i omekša.
Dok se povrće peče, suve paprike potopite u toplu vodu na oko 30 minuta. Kada su gotove, izvadite semenke i oštrim nožem ostružite omekšali deo. Odbacite kožu.
Ako nemate baš te sušene niora paprike, onda koristite one obične i dodajte prstohvat dimljene aleve paprike u recept kako biste je približili autentičnom ukusu.
Pripremljeno povrće stavite u blender, prethodno oljuštite paradajz i beli luk.
Dodajte im izmrvljeni hleb, orahe, so i malo maslinovog ulja.
Uključite uređaj na veliku brzinu da dobijete glatku pastu. Dodajte preostalo maslinovo ulje u porcijama i ponovo umutite da dobijete emulziju. Možete koristiti i blender, sipajući masnoću u tankom mlazu.
Stari, tradicionalan način pravljenja ovog paradajz sosa je u avanu, gde se povrće, hleb i orašasti plodovi gnječe i postepeno se sipa maslinovo ulje, stvarajući glatku emulziju. Ima dosta gnječenja i napornije je, pa dajem lakšu opciju sa blenderom ili mikserom.
Romesko sos je tipičan za kuhinju regiona Katalonije u Španiji. Tradicionalno se služi uz kalsoce, koji su vrsta mladog luka - pečenog na vatri, spolja gotovo ugljenisan. Služi se u starom crepu. Konzumira se tako što se oljušti spoljašnja ugljenisana ljuska luka i stabljika se umače u romesko sos. Obavezno se jede rukama, čak i ako se isprljaju, to je deo tradicije.
Za dalje pojašnjenje reći ću da se ova vrsta luka razlikuje od našeg mladog luka. Sladak je, veće veličine i debljine, ali nema oblikovane glavice.
Španski Romesko sos se takođe služi uz bilo koja druga jela kao dodatak pečenoj ribi ili morskim plodovima. Jedinstveno je ukusan! Postoji i opcija da se pripremi bez hleba, samo sa jednom vrstom orašastih plodova ili sa više od dve vrste. Povrće se takođe može pržiti umesto da se peče. Za ređi sos od povrća možete povećati količinu maslinovog ulja dok ne postignete željenu konzistenciju. Za recept vam je potrebno zaista kvalitetno maslinovo ulje, po mogućnosti devičansko ili ekstra devičansko.