Način pripreme
Ogulite ananas i bananu i sameljite ih u blenderu u kašicu, ne skroz finu. U njih iscedite malo limunovog soka da ne potamne. Izmešajte.
Orahe krupno naseckajte.
Umutite jaje sa šećerom i uljem. Dodajte voćni pire i orahe. Izmešajte i dodajte u delovim brašna prosejano sa praškom za pecivo, cimet, đumbir u prahu, so i vanilin šećer.
Ako je smesa mnogo retka, dodajte još 1 kašiku brašna.
Testo za kolač prebacite u nauljen i nabrašnjen kalup zapremine 1 litar.
Pecite na 165-170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom.
Kada je kolač dobio lepu boju, zabodite drveni štapić da biste proverili da li je gotov. On ostaje blago vlažan iznutra zbog voća, ali ipak štapić treba da izađe bez zalepljenih mrva po njemu.
Nemojte vaditi direktno iz rerne, već ostavite otvorena vratašca na 5-10 minuta, posle držite unutra u kalupu još 30 minuta. Nakon toga već možete da izvadite i ohladite božićni kolač na rešetci.
Po želji pospite šećerom u prahu i ukrasite sušenim voćem i orasima.
Kolač sa aromom Božića, veoma voćan i sa delikatnom strukturom i teksturom - vlažan, sočan i mrvljiv u isto vreme - topi se u ustima.
Da bi bio uspešan, pridržavajte se tehnike pečenja.
Pogledajte još ideja za voćne kolače i božične poslastice.