Način pripreme
Prvo pripremite krem tako što ćete zagrejati mleko sa korama citrusa. Neposredno pre nego što provri, smanjite vatru i dodajte vanilu i šećer. Mešajte dok se ne istope.
Umutite jaja i žumanca sa brašnom i malo toplog mleka (ne bi trebalo da bude prevruće).
Ovu smesu sipajte u preostalo mleko na šporetu i mešajte žicom na laganoj/umerenoj vatri dok se ne zgusne. Uklonite koru od limuna.
Krem za kiflice prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom, koja će se zalepiti za gornji sloj krema, kako bi sprečila stvaranje pokožice. Ostavite da se ohladi dok pripremate testo za kiflice.
Rastvorite kvasac u malo zagrejanoj vodi i mleku. Dodajte malo umućena jaja, šećer, ulje, griz i brašno sa prstohvatom soli.
Umesite testo u planetarnom mikseru ili odgovarajućoj mašini za hranu. Vreme mešenja sa robotom je 6 minuta, što je prilično malo, ali to je zbog specifičnosti testa i njegove jake hidratacije. Ručno mesenje će biti teže jer je lepljivo i prilično mekano.
Po potrebi dodajte malo brašna i još jednu kašiku ulja, ali ne preterujte.
Ostavite testo da naraste u nauljenoj posudi, dobro poklopljeno. Posle pola sata otvorite posudu i preklopite testo četiri puta (od ivice do sredine). Ponovo pokrijte i ostavite još 30 minuta.
Kada je gotovo, pripremite završni deo fila – orahe.
Stavite orahe u blender zajedno sa šećerom i blendajte na srednjoj brzini.
Od gotovog testa kidajte loptice, svaku veličine vašeg dlana. Ostavite ih da odmaraju još 10 minuta, jer je možda zbog jako razvijenog glutena testo postalo previše elastično i teško za oblikovanje.
Zatim razvijte kuglice u koru i u svaku razvučenu koru stavite malo krema i pospite orasima i šećerom. Odvojite neke od njih za posipanje na kraju.
Namotajte ga, a zatim ga izvucite kao fitilj. Postavite dva fitilja jedan na drugi u unakrsnom uzorku, a zatim ih ispletite zajedno. Tako oblikovane kiflice stavite na pleh obložen papirom za pečenje, razmaknute.
Prilikom oblikovanja i valjanja nauljite ruke i radnu površinu uljem da se testo ne bi lepilo.
Pustite da se kiflice sa kremom ponovo dižu oko 30 minuta.
Premažite ih umućenim žumancetom i kašikom mleka. Obilno pospite preostalim mlevenim orasima.
Pecite kiflice sa kremom i orasima na 180 stepeni dok ne porumene - oko 25 minuta.
Pogledajte kako i koliko dugo da pečete kiflice, kao i kako da oblikujete kiflice.