Način pripreme
1. Rastvorite kvasac i kašičicu šećera u mlakom sveže mleku. Pokrijte krpom i sačekajte 10 minuta da nadođe.
2. Prosejte brašno u velikoj posudi i napravite udubljenje, u njega sipajte kvasac sa jajetom, maslacem, šećerom i vanilom.
3. Zamesite meko, elastično testo koje se ne lepi, dodajte po malo brašna ako je potrebno, nemojte preterivati da ne postane tvrdo.
4. Napravite loptu od testa, namažite ga i posudu namažite i vratite u nju. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 1 i 30 minuta ili dok se ne utristruli (zavisi koliko je toplo u sobi).
5. Dok testo nadolazi, pripremite krem, ugrejte mleko (odvojite malo) i šećer na umerenoj vatri, ne treba da provri. Umutite jaje i žumance sa preostalim mlekom i brašnom i vanilom tako da nema grudvica i sipajte u vrelo mleko.
Mešajte oko 10 minuta ili dok se krem ne zgusne. Prebacite u drugu posudu sa streč folijom, tako da ne dodiruje krem, da se ne stvori korica, ostavite da se ohladi.
6. Nadošlo testo podelite na 9-10 jednakih delova i svaki razvucite na brašnom posutoj radnoj površini u pravougaoni ili okrugao, ali duguljast oblik. Nanesite po dve kašike od krema i savijte po dužini, spojite krajeve, nakon toga uvijte u rolat.
7. Gotove kiflice sa kremom poređajte u pleh, prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje, ostaivte razmak između svake.
8. Sačekajte još oko sat da ponovo nadođu, nakon toga namažite umućenim belancem i stavite u ugrejanu rernu 25-30 minuta ili dok ne porumene.
9. Gotove kiflice sa kremom ostavite da se ohlade i obilno pospite šećerom u prahu.
Neka vam je slatko!