Retro kiflice sa kremom

30/05/2019
"Retro je uvek u modi, zato su ove kiflice sa kremom i uvek mnogo, mnogo ukusne"
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije9
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano198
  • Pregledi tokom meseca15
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 400 g
  • kvasac - 20 g, živ
  • sveže mleko - 160 ml
  • maslac - 50 g, mekan
  • žumanca - 3 komada (od jaja XL veličine)
  • šećer - 70 g
  • vanila - 1 - 2 kesice
  • belanca - 1 komad, za premazivanje
  • šećer u prahu - za posipanje
  • krem
  • sveže mleko - 270 ml
  • brašno - 30 g
  • jaja - 1 komad
  • žumanca - 1 komad
  • šećer - 70
  • vanilin šećer - 1 supena kašika (ili vanila u prahu, kesica)
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i kašičicu šećera u mlakom sveže mleku. Pokrijte krpom i sačekajte 10 minuta da nadođe.

2. Prosejte brašno u velikoj posudi i napravite udubljenje, u njega sipajte kvasac sa jajetom, maslacem, šećerom i vanilom.

3. Zamesite meko, elastično testo koje se ne lepi, dodajte po malo brašna ako je potrebno, nemojte preterivati da ne postane tvrdo.

4. Napravite loptu od testa, namažite ga i posudu namažite i vratite u nju. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe 1 i 30 minuta ili dok se ne utristruli (zavisi koliko je toplo u sobi).

5. Dok testo nadolazi, pripremite krem, ugrejte mleko (odvojite malo) i šećer na umerenoj vatri, ne treba da provri. Umutite jaje i žumance sa preostalim mlekom i brašnom i vanilom tako da nema grudvica i sipajte u vrelo mleko.

Mešajte oko 10 minuta ili dok se krem ne zgusne. Prebacite u drugu posudu sa streč folijom, tako da ne dodiruje krem, da se ne stvori korica, ostavite da se ohladi.

6. Nadošlo testo podelite na 9-10 jednakih delova i svaki razvucite na brašnom posutoj radnoj površini u pravougaoni ili okrugao, ali duguljast oblik. Nanesite po dve kašike od krema i savijte po dužini, spojite krajeve, nakon toga uvijte u rolat.

7. Gotove kiflice sa kremom poređajte u pleh, prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje, ostaivte razmak između svake.

8. Sačekajte još oko sat da ponovo nadođu, nakon toga namažite umućenim belancem i stavite u ugrejanu rernu 25-30 minuta ili dok ne porumene.

9. Gotove kiflice sa kremom ostavite da se ohlade i obilno pospite šećerom u prahu.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar