Način pripreme
Spekulacius - nemački božićni kolačići za praznično raspoloženje kod kuće.
U posudi pomešajte brašno, sodu, so i začine.
U drugoj posudi umutite zajedno omeknuli maslac i šećer dok ne postane lagano i vazdušasto. Dodajte polovinu smese od brašna uz neprestano mešanje na niskoj brzini. Sledi red mleka i ostale smese od brašna. Oblikujte testo, uvijte u najlon i ohladite dok se ne stegne, barem na 2 sata ili jednu noć.
Podelite testo na dve ili tri lopte i razvijte jednu po jednu na nabrašnjenoj površini. Isecite božićne keksiće pomoću kalupa za spekulacius, koji je obično pravougaonog oblika. U ovom slučaju sam koristila oklagiju reljefnog oblika i isekla sam keksiće okruglim sekačem.
Božićne kolačiće poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje koju je potrebno da stavite u frižider na pola sata.
Keksiće pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 10-15 minuta ili dok krajevi ne počnu da dobijaju braon boju.
Pogledajte još ideja za keksiće od đumbira i kako da ispečemo keksiće za ukras jelke.