Način pripreme
* stavila sam 3 jaja M i nisam pogrešila, testo je dosta teško.
** koristila sam suve brusnice.
*** jabuke su oljuštene, ne volim neoljuštene jabuke, ali pitanje je ukusa, iako su oljuštene, nisu izgubile svoj oblik u kolaču.
Nadev:
Javuke se očiste i naseckaju na kockice srednje veličine.
U njih se dodaju svi ostali sastojci po receptu za nadev, dobro se izmeša.
Pokrivaju se svežom folijom i ostavljaju se sa strane na 15-20 minuta.
Testo:
Mikserom se muti meki maslac i šećer dok se ne dobije krem.
Dodaju se jaja jedno po jednu, nakon svakog jajeta se muti.
Dodaje se pavlaka, narendane kore citrusa i vanila.
Na kraju se dodaje prosejano brašno sa praškom za pecivo, so i soda.
Muti se dok se ne dobije glatka smesa.
Priprema se kalup sa prstenom 24 cm prečnik obložen papirom za pečenje i zidovi su takođe obloženi papirom (papir se teško stavlja oko zidova kalupa, on se neprestano pomera, zato se blago izgužva, naprska se vodom i već je stavljanje jednostavno, to je samo kao savet).
Polovina testa za kolač se sipa u kalup, raspoređuje se.
Odozgo se ređa 1/3 kockica jabuka.
Posipa se čokoladnim kapljicama i suvim voćem.
Na njih se sipa u gomilicama ostalo testo. Raspoređuje se ravnomernom zadnjim delom kašike.
Odogo se raspoređuju ostale jabuke i sos koji se formirao (ostale jabuke se raspoređuju prstima da im svuda komadić jabuke).
Tako napravljen kolač sa jabukama se stavlja u zagrejanu rernu na 170 stepeni sa ventilatorom i peče se otprilike 40-50 minuta ili dok čačkalica stavljena u sredinu ne bude suva.
Glazura za kolač:
U posudicu se sipa šećer u prahu, vanila i limunov sok. Meša se dok ne postane glatko. Viljuškom se posipa odozgo za raskoš.
Kolač od jabuka po Jolinoj ideji se poslužuje sa kuglom kisele pavlake i malo cimeta.
Pogeldajte još svežih ideja sa jabukama, koje su vam ostale kao višak. Pravi ukusni kolači sa jabukama se prave od najukusnijih jabuka.