Prava Domaća Mocarela

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5451603k
Prava Domaća Mocarela
Fotografije: Sevdalina Irikova
8 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
180
"Mocarela ovo, mocarela ono, a niko osim nas ne daje recept za ukusnu domaće spremljenu mocarelu."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 2 l
  • voda - 1/4 šolje, mlaka
  • limunska kisela - 1 1/2 kašičica (5 g)
  • kvasac za sir - 2 ml
  • so - po želji
  • I još
  • gaza
  • termometar
  • đevđir
* merne jedinice

Način pripreme

Uslovi za domaće spremljenu mocarelu su da mleko bude punomasno i nepasterizovano. Najbolje je ako kupite domaće mleko.

Ono se zagreva dva puta, s tim što je njegova termička obrada važna za njegovu koagulaciju, tj. pod dejstvom enzima iz sir belančevina se preseče. Da bismo bili sigurni prilikom njegovog zagrevanja, dobro bi bilo da koristimo termometar.

Važno je da ne preterujemo sa limunskom kislinom, zato što će dobijeni proizvod ostati suv i mrvljiv, on neće biti u nitima.

Dok je mleko još toplo, treba da ga umesimo kao testo za hleb kako bi se formirale niti karakteristične za mocarelu. Ovde je važno da ne preterujemo, zato što će postati čvrste teksture. Doboljno je 4-5 plavnih pokrete.

Stavljamo mleko u šerpu od nerđajućeg čelika. Limunsku kiselinu rastvaramo u malo mlake vode i dodajemo je u mleko. Možete je dodati i direktno. Pažljivo mešamo smesu i stavljamo termometar.

Termička obrada je na umerenoj vatri i kada temepratura dostigne 30 stepeni, počinje da koagulira. Tada dodajemo kvasac za sir i nastavljamo da mešamo drvenom kašikom.

Mleko se zagreva do 40 stepeni, prijatno toplo, ali ne vruće. Sklanjamo šerpu sa vatre i ostavljamo smesu da se odmori na 15 minuta.

Za to vreme presečeni protein mleka se odvaja od surutke i smesa postaje elastična i meka.

Procedimo kroz đevđir, pokriven gazom. Pomoću njega iscedimo što više surutke možemo.

Nemojte je bacati, koristite je za pravljenje supe ili umesto vode za mešenje hleba, kao i za druga peciva poput mafina. Od nje možete napraviti i sir rikotu.

Dobijena kugla sira se stavlja u tiganj sa nelepljivim premazom i zagreva se kratko na tihoj vatri uz pažljivo mešanje. Prilikom ove termičke obrade sir će postati mekši i elastičan i od njega će se odvojiti surutka, koja treba da se ocedi.

Procedimo tečnost koja se izdvojila i dobijenu lopticu kratko premesimo kao hleb kako bi se pojavile niti karakteristične za mocarelu.

Ako želite da dodate so, sada je trenutak da je dodate. Ako je sir vruć, koristite gumene rukavice. Smesa treba da postane blistava i da curi kada je vruća.

Od umešenog kimada sir se oblikuju loptice, s tim što one mogu da budu veličine po izboru.

Oblikovanje je jednostavno pomoću gaze koja se lagano steže.

Moje nisu ispale jednake, ali su ipak veoma ukusne. Stavljamo ih u posudu sa hladnom vodom kako bismo ih ohladili.

Kada se domaća mocarela izvadi iz ledene vode, osuši se i spremna je za konzumaciju.

Može da se čuva u kutiji sa poklopcem u frižideru 4 dana.

Sa gotovom domaćom mocarelom preporučujemo da probate naše recepte za picu Margaritu, omiljenu salatu Kapreze ili ovaj ukusni patlidžan zapečen sa mocarelom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: