Način pripreme
Umesite testo za pogačice, tako što prvo istopite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku.
Stavite tri vrste brašna (*ja sam koristila jednake količine integralne spelte i pšenično brašno tip 500) u posudu i dodajte so.
Izmešajte i oblikujte udubljenje. U njega sipajte vodu zagrejanu do telesne temperature, ulje i aktivirani kvasac.
Dobija se veoma mekano testo, koje stavljate u posudu i pokrivate folijom ili krpom. OStavite testo da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu na otprilike sat vremena.
Nakon toga prebacite testo na nabrašnjenu pobršinu i podelite ga na male loptice veličine jajeta.
Tepsiju u kojoj ćete peći pogačice namažite mekim maslacem i poređajte loptice testa na rastojanje jednu od druge. Pokrijte tepsiju i sačekajte testo da ponovo nadođe, ovaj put na otprilike 20 minuta.
Za to vreme pripremite nadev tako što istopite maslac. U njega dodajte sveže mleko, sir i na kraju 1 jaje. Izmešajte.
U centru svake loptice napravite udubljenje, naprimer dnom male čaše, prethodno umočene u brašno, i napunite po 1 kašikom nadeva.
Mekane integralne pogačice stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30-35 minuta dok ne postanu zlataste.
Prijatno!
Pogledajte još koliko treba da pečete pogačice.
Komentari