Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Pogačice»Mekane integralne pogačice

Mekane integralne pogačice

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
8032555k
Mekane integralne pogačice5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Pogačice o kojima ćete razmišljati dok spavate."

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 500 g*
  • sveže mleko - 250 ml
  • voda - 100 ml
  • kvasac - 20 g, svež
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • ulje - 50 ml
  • NADEV
  • maslac - 50 g
  • sveže mleko - 50 ml
  • sir - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • JOŠ
  • maslac - za premazivanje tepsije
* merne jedinice

Način pripreme

Umesite testo za pogačice, tako što prvo istopite kvasac i šećer u blago zagrejanom svežem mleku.

Stavite tri vrste brašna (*ja sam koristila jednake količine integralne spelte i pšenično brašno tip 500) u posudu i dodajte so.

Izmešajte i oblikujte udubljenje. U njega sipajte vodu zagrejanu do telesne temperature, ulje i aktivirani kvasac.

Dobija se veoma mekano testo, koje stavljate u posudu i pokrivate folijom ili krpom. OStavite testo da nadođe dok ne udvostruči svoju zapreminu na otprilike sat vremena.

Nakon toga prebacite testo na nabrašnjenu pobršinu i podelite ga na male loptice veličine jajeta.

Tepsiju u kojoj ćete peći pogačice namažite mekim maslacem i poređajte loptice testa na rastojanje jednu od druge. Pokrijte tepsiju i sačekajte testo da ponovo nadođe, ovaj put na otprilike 20 minuta.

Za to vreme pripremite nadev tako što istopite maslac. U njega dodajte sveže mleko, sir i na kraju 1 jaje. Izmešajte.

U centru svake loptice napravite udubljenje, naprimer dnom male čaše, prethodno umočene u brašno, i napunite po 1 kašikom nadeva.

Mekane integralne pogačice stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30-35 minuta dok ne postanu zlataste.

Prijatno!

Pogledajte još koliko treba da pečete pogačice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Eva Zelenka
Eva Zelenka
Lep recept
05.04.2025 12:21