Način pripreme
Očistite od koštica i na sitne parčiće isecite 1-12 krupnijih maslina.
Prosejte brašno sa praškom za pecivo.
Umutite u posudi jaja sa prstohvatom soli.
Dodajte u njih kiselo mleko i ulje i ponovo promešajte.
Nakon toga dodajte laneno seme, prethodno samleveno, ovsene mekinje i brašno, mešajući kašikom. Dobija se gusto lepljivo testo.
Na kraju dodajte masline i promešajte, tek toliko da se rasporede ravnomerno u testu.
Pokrijte posudu za pečenje papirom. Kašikom zagrebite testo i oblikujte integralne hlepčiće.
Isecite maslac na parčiće, onoliko koliko ste malih pogačica oformili.
Stavite po parče maslaca preko svake pogačice.
Stavite hlepčiće sa maslinama da se peku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
Servirajte brze integralne pogačice sa maslinama za doručak, ručak ili večeru. Idealne su i za sendviče za piknik.