Način pripreme
Sitan mladi krompir se veoma dobro opere sunđerom ili četkom i posuši se. Nije potrebno da se ljušti, s obzirom na to da mu je kožica veoma tanka i veoma ukusna. Poželjno je da bude jednake veličine, a ako ima krupnijeg među njima, naseckajte ga na polovine ili četvrtine.
Svinjska mast se sasvim blago zagreva, koliko je potrebno da bude tečna. Krompir se prebacuje u posudu i zaliva se zagrejanom mašću. Meša se lepo da se naulje.
Nakon toga se posipa izmrvljenim čubrom, alevom paprikom, sveže mlevenim crnim bbierom i kumonim i solju po ukusu. Još jednom se krompirići dobro izmešaju kako bi se ravnomerno rasporedili začini i prebacuju se u tepsiju na papir za pečenje.
Masnoća koja je ostala u posudu i začini se raspoređuju odozgo.
Tepsija se stavlja u prethodno zagrejanu rernu na 180-200 stepeni na otprilike 30 minuta ili dok krompirići ne budu gotovi.
Odmah čim se izvade iz rerne, pečeni mladi krompirići u rerni se posipaju sitno seckanom svežom mirođijom i belim lukom. Prijatno!
Takođe, pogledajte kako da napravite savršeni gratin sa krompirom i saznajte zašto je krompir Soraja među najvoljenijim sortama krompira za kuvanje.