Način pripreme
Predstavljamo vam recept za pečenu svinjetinu, koja je veoma krhka i skoro se raspada, sočna i ukusna.
Nemojte bacati masnoću iz komada mesa, osim ako je nema previše. Za vreme pečenja veći deo će se istopiti i otići će u sos u tepsiji, koji može biti korišćen za serviranje.
Stavite meso u veliku posudu. Pospite ga alevom paprikom, ruzmarinom, crnim biberom i s malo dimljene so. Veoma dobro utrljajte začine i ostavite da se začini na tridesetak minuta.
Nakon toga dobro utrljajte senf sa medom i zalijte vinom i celim uljem. Dobro izmasirajte meso dodajući zrna pimenta i izlomljeni lovorov list.
Ostavite da se začini na otprilike sat vremena na sobnoj temperaturi, nije potrebno da ga stavljate u frižider. Ako želite da odstoji duže vreme, prostorija treba da bude hladnija.
Prebacite mariniranu svinjetinu u nauljenu tepsiju. Sipajte unutre i marinadu zajedno sa 100 ml tople vode. Pokrijte kalup folijom.
Rernu zagrejte na 220 stepeni i pecite svinjetinu 25 minuta. Smanite temperaturu na 160 i kuvajte između 2 i 2 i po sata - zavisi od veličine mesa.
Na kraju skinite foliju i pojačajte na 170 stepeni. Okrenite parče mesa sa druge strane i pecite dok se ne dobije ukusna boja još barem 30 minuta. S vremena na vreme zalivajte pečenu svinjetinu sosom sa dna kalupa.
Vreme pečenja mesa zavisi od debljine i dužine komada, tako da nagledajte proces.
Izvadite gotovo meso i ponovo ga zalijte sosom. Pokrijte folijom na desetak minuta, nakon čega ga nasecite.
Posolite pečeno meso tek prilikom posluživanja trpeze.
Svinjska plećka u rerni sa medom i vinom je gotova.
Takođe, pogledajte kako da napravite svinjsku plećku sa topljenim sirom i pečurkama ili omiljenu svinjsku kavarmu.