Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Svinjska plećka u rerni sa medom i vinom

Svinjska plećka u rerni sa medom i vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k91817k
Svinjska plećka u rerni sa medom i vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
190 min.
Porcije
4
"Raskošna pečena svinjetina koja je veoma krhka i sočna. Pogledajte koja je tajna njegove pripreme."

Potrebni sastojci

  • svinjska plećka - 1 kg, ceo komad
  • crveno vino - 1 šolja
  • ulje - oko 1/2 šolje (zavisi koliko masnoće ima plećka)
  • dimljena so - Maldon, u ljuspama
  • med - 1 puna supena kašika
  • lovorov list - 1 komad
  • ruzmarin - 1 supena kašika, ravna (sušen)
  • piment - 3 zrna
  • crni biber - sveže mleven
  • senf - 1 supena kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • voda - oko 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Predstavljamo vam recept za pečenu svinjetinu, koja je veoma krhka i skoro se raspada, sočna i ukusna.

Nemojte bacati masnoću iz komada mesa, osim ako je nema previše. Za vreme pečenja veći deo će se istopiti i otići će u sos u tepsiji, koji može biti korišćen za serviranje.

Stavite meso u veliku posudu. Pospite ga alevom paprikom, ruzmarinom, crnim biberom i s malo dimljene so. Veoma dobro utrljajte začine i ostavite da se začini na tridesetak minuta.

Nakon toga dobro utrljajte senf sa medom i zalijte vinom i celim uljem. Dobro izmasirajte meso dodajući zrna pimenta i izlomljeni lovorov list.

Ostavite da se začini na otprilike sat vremena na sobnoj temperaturi, nije potrebno da ga stavljate u frižider. Ako želite da odstoji duže vreme, prostorija treba da bude hladnija.

Prebacite mariniranu svinjetinu u nauljenu tepsiju. Sipajte unutre i marinadu zajedno sa 100 ml tople vode. Pokrijte kalup folijom.

Rernu zagrejte na 220 stepeni i pecite svinjetinu 25 minuta. Smanite temperaturu na 160 i kuvajte između 2 i 2 i po sata - zavisi od veličine mesa.

Na kraju skinite foliju i pojačajte na 170 stepeni. Okrenite parče mesa sa druge strane i pecite dok se ne dobije ukusna boja još barem 30 minuta. S vremena na vreme zalivajte pečenu svinjetinu sosom sa dna kalupa.

Vreme pečenja mesa zavisi od debljine i dužine komada, tako da nagledajte proces.

Izvadite gotovo meso i ponovo ga zalijte sosom. Pokrijte folijom na desetak minuta, nakon čega ga nasecite.

Posolite pečeno meso tek prilikom posluživanja trpeze.

Svinjska plećka u rerni sa medom i vinom je gotova.

Takođe, pogledajte kako da napravite svinjsku plećku sa topljenim sirom i pečurkama ili omiljenu svinjsku kavarmu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: