Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Najukusnija piletina sa pirinčem iz rerne

Najukusnija piletina sa pirinčem iz rerne

AdminAdmin
Glavni urednik
135554
Najukusnija piletina sa pirinčem iz rerne
Fotografije: Korisnik#245497
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Probala sam mnogo recepata za piletinu sa pirinčem i za sada ova daje najukusniji rezultat - piletina je krta i sočna, a pirinač nije suv i recept je omiljeni u porodici."

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad ili bataci
  • pirinač - 2 šolje
  • šargarepa - 2 srednje
  • luk - 1 glavica
  • celer - struk od 10 cm
  • crvena paprika - pola
  • so
  • bier
  • aleva paprika
  • peršun
  • maslinovo ulje - ili ulje
  • kurkuma - po želji
  • čubar - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Probala sam mnogo recepata za piletinu sa pirinčem i za sada ova daje najukusniji rezultat - piletina je krta i sočna, a pirinač nije suv i recept je omiljeni u porodici. Tajna ukusne piletine sa pirinčem je u bujonu. Evo kako da je pripremite.

Sipamo vodu u šerpu da prorvi. Za to vreme podelimo pile na manje komade i dodajemo u šerpu. Nekad koristim 2-3 bataka, pileće grudi ili celo pile. Vi procenite količinu koju želite da pripremite. Ako je pile mnogo veliko možete ostaviti grudi za pileću supu.

Isečemo šargarepu, celer, papriku i pola luka na komade srednje veličine i stavjamo u šerpu u piletinu. Dodajemo biber, malo maslinovog ulja i kuvamo piletinu sa povrćem oko 30-35 minuta, 2-3 minuta pred kraj dodajemo i peršun.

Vadimo kuvanu piletinu i stavljamo na tanjir da se ohladi.

Pošto dete ne veoli šargarepu i drugo povrće u bujonu, procedim ga da bujon ostane čist. Dobija se veoma aromatičan i ukusan bujon koji odvajamo za pile.

Operemo i dobro operemo pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi da se odvoji skrob.

Pržimo drugu polovinu luka u tiganju i dodajemo oprani pirinač. Pržimo dok pirinač ne promeni boju i postane providan.

Uzimamo veliki peh, ja koristim pleh iz rerne i dodajemo proprženi pirinač. Odozgo sipamo odvojeni bujon. Količin je 3 prema 1 tj na 2 čaše pirinča dodajemo 6 čaša bujona. Posolimo dobro jelo i promešamo da pirinač može da upije so.

Uzimamo pile koje se ohladilo i sečemo na komade srednje veličine. Batake i krila možemo ostaviti cele, a grudi iseći na komade. Poređamo piletinu odozgo preko pirinča. Posipamo jelo sa malo čubra.

Stavljamo piletinu sa pirinčem u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepen i pečemo 40 minuta. Bude izuzetno i nećete pogrešiti. Ova piletina sa pirinčem iz rerne je probana više puta i zaista je ukusna!

Ako volite da pripremate piletinu, pogledajte takođe kako da napravite piletinu sa krompirom iz rerne ili omiljeni pileći frikase.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#245497
Korisnik#245497
Zaista prelep i ukusan rucak, svakako cuvam recept, pripremicu ga ponovo.
19.06.2025 23:26