Način pripreme
Probala sam mnogo recepata za piletinu sa pirinčem i za sada ova daje najukusniji rezultat - piletina je krta i sočna, a pirinač nije suv i recept je omiljeni u porodici. Tajna ukusne piletine sa pirinčem je u bujonu. Evo kako da je pripremite.
Sipamo vodu u šerpu da prorvi. Za to vreme podelimo pile na manje komade i dodajemo u šerpu. Nekad koristim 2-3 bataka, pileće grudi ili celo pile. Vi procenite količinu koju želite da pripremite. Ako je pile mnogo veliko možete ostaviti grudi za pileću supu.
Isečemo šargarepu, celer, papriku i pola luka na komade srednje veličine i stavjamo u šerpu u piletinu. Dodajemo biber, malo maslinovog ulja i kuvamo piletinu sa povrćem oko 30-35 minuta, 2-3 minuta pred kraj dodajemo i peršun.
Vadimo kuvanu piletinu i stavljamo na tanjir da se ohladi.
Pošto dete ne veoli šargarepu i drugo povrće u bujonu, procedim ga da bujon ostane čist. Dobija se veoma aromatičan i ukusan bujon koji odvajamo za pile.
Operemo i dobro operemo pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi da se odvoji skrob.
Pržimo drugu polovinu luka u tiganju i dodajemo oprani pirinač. Pržimo dok pirinač ne promeni boju i postane providan.
Uzimamo veliki peh, ja koristim pleh iz rerne i dodajemo proprženi pirinač. Odozgo sipamo odvojeni bujon. Količin je 3 prema 1 tj na 2 čaše pirinča dodajemo 6 čaša bujona. Posolimo dobro jelo i promešamo da pirinač može da upije so.
Uzimamo pile koje se ohladilo i sečemo na komade srednje veličine. Batake i krila možemo ostaviti cele, a grudi iseći na komade. Poređamo piletinu odozgo preko pirinča. Posipamo jelo sa malo čubra.
Stavljamo piletinu sa pirinčem u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepen i pečemo 40 minuta. Bude izuzetno i nećete pogrešiti. Ova piletina sa pirinčem iz rerne je probana više puta i zaista je ukusna!
Ako volite da pripremate piletinu, pogledajte takođe kako da napravite piletinu sa krompirom iz rerne ili omiljeni pileći frikase.
Komentari