Način pripreme
Stavite ovsene pahuljice i seme lana u veliku posudu, prelijte ih vrućom vodom i sačekajte 30 minuta da nabubre.
Dodajte mleko i kvasac i promešajte. Postepeno dodajte obe vrste brašna (prosejanog) i so. Umesite meko i nelepljivo testo, pokrijte ga i ostavite da odstoji 10 minuta.
Prebacite na nauljenu površinu, mesite oko 10 sekundi i prebacite u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite još 10 minuta.
Postupak se ponavlja još dva puta (mešenje, dizanje testa) na svakih 10 minuta.
Na kraju, ostavite testo da naraste 30 minuta.
Nauljite pravougaoni kalup za hleb/kalup za terin.
Naraslo testo razvucite na debljinu od 2 cm i uvijte ga u rolat, stavite ga u kalup, pokrijte ga krpom i ostavite da naraste oko 90 minuta ili dok se ne udvostruči.
Uključite rernu da se zagreje na 220 stepeni, napravite lagane rezove na hlebu sa semenom lana i pecite oko 45 minuta. Kada se hleb ispeče, izvadite ga iz pleha i ostavite da se ohladi na metalnoj rešetki.
Pogledajte i kako da napravite raženi hleb ili omiljeni integralni hleb.