Pogača za bebu

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2284k231
Pogača za bebu
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 4
19/04/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
12
"Za tebe, bebo, najlepšu pogaču smo pripremili"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 400 ml
  • šećer - 10 supenih kašika
  • jaja - 3 komada (1 žumance za premazivanje)
  • sveži kvasac - 1 kockica
  • ulje - 80 ml
  • so - prstohvat
  • rakija - 1 kašičica
  • vanila - 2 komada
  • maslac - 50 g, za premazivanje kora
  • brašno - 1 kg
  • šećer - za pospanje
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte mleko i sipajte pola u posudicu, dodajte dve kašike šećera i kvasac, mešajte dok se kvasac i šećer ne rastope. Pospite sa malo brašna i ostavite da se aktivira.

Umutite jaja sa preostalim šećerom, mlekom i preostalim sastojcima. Prosejte brašno i počnite da mesite testo, namažite ga uljem i pokrijte folijom i ostavite da se udvostruči.

Gotovo testo podelite na 6 delova i jednu malu lopticu za dekoraciju. 5 delova razvijte oklagijom na 5 okruglih kora, namažite jednu maslacem i pospite kristal šećerom, stavite drugu odozgo i tako poređajte i ostale.

Isecite ih u centru na osam delova, ostavite po 3 cm neisečenog dela. Uzmite jedan list jednog sloja i prebacite ga unazad, ostale na isti način, savijte ivice odozdo. Treba da dobijete jedan venac.

Šestu loptu od testa lepo poravnajte i stavite u sredinu. Od malog dela razvucite koru i isecite nogice, ako vam je ostalo testa, uvijte tri dela i stavite oko centra. Po želji možete ukrasiti cvetićima, zavisi od pola bebe.

Ostavite pogaču da nadođe, nakon toga je namažite umućenim žumancem i obilno pospite šećerpm. smenjujte slojeve da ima susama. Pecite u ugrejanoj rerni na 160 stepeni, dok ne dobije lepu zlatnu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: