Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač-pletenica sa suvim voćem

Uskršnji kolač-pletenica sa suvim voćem

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Autor
1k2664k
Uskršnji kolač-pletenica sa suvim voćem
Fotografije: Vanya Georgieva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
"Kada bismo morali da ocenimo ovaj uskršnji kolač - pletenicu na skali od 1 do 10, dali bismo mu 15, toliko je ukusan."

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • sveže mleko - 350 ml
  • šećer - 300 g
  • kocka kvasca - 42 g
  • masnoća - ukupno 180 ml (mast - 80 g, maslac - 80 ml, ulje - 20 ml)
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - 1 kg
  • rakija - 1 kašika
  • kore od limuna - 1/2 pakovanja
  • vanila - 1 - 2 komada
  • esencija limuna - 2 ampule
  • rum šećer - 1/2 kesice
  • sušeno voće
  • seckani bademi
  • orasi
* merne jedinice

Način pripreme

Koristite razno sušeno voće - po želji se može dodati kajsije, suve šljive, sušeno crno suvo grožđe, borovnice, sušeni ananas i drugo slično voće.

Aktivirajte kvasac sa polovinom toplog mleka, 1 kašikom šećera i 1 kašikom brašna. Dobro umutite jaja sa šećerom i dodajte sve začine. Prosejte brašno i umesite testo, dodajući rakiju. Dok je još meko, počinjemo da dodajemo malo masnoće dok je ne upije, stalno meseći i rastežući kako bismo formirali niti u testu.

Ostavljamo da naraste na toplom mestu, zatim ga podelimo na fitilje. Svaki rasporedimo kao malu koru na nauljenoj površini i posipamo svim suvim voćem koje smo prethodno potopili u rakiju ili rum.

Uvijte u rolnice i uvrtite. Ispletemo ih u pletenicu i ostavimo da ponovo narastu. Kada narastu, premažite ih umućenim jajetom, orasima, bademima i obilno pospite šećerom.

Uskršnji kolač - pletenice pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni.

Pogledajte i kako da napravite uskršnji kolač u obliku rolata ili svoje omiljene gurabije za Uskrs.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Eva Zelenka
Eva Zelenka
Odlicno
07.05.2025 19:23