Način pripreme
Koristite razno sušeno voće - po želji se može dodati kajsije, suve šljive, sušeno crno suvo grožđe, borovnice, sušeni ananas i drugo slično voće.
Aktivirajte kvasac sa polovinom toplog mleka, 1 kašikom šećera i 1 kašikom brašna. Dobro umutite jaja sa šećerom i dodajte sve začine. Prosejte brašno i umesite testo, dodajući rakiju. Dok je još meko, počinjemo da dodajemo malo masnoće dok je ne upije, stalno meseći i rastežući kako bismo formirali niti u testu.
Ostavljamo da naraste na toplom mestu, zatim ga podelimo na fitilje. Svaki rasporedimo kao malu koru na nauljenoj površini i posipamo svim suvim voćem koje smo prethodno potopili u rakiju ili rum.
Uvijte u rolnice i uvrtite. Ispletemo ih u pletenicu i ostavimo da ponovo narastu. Kada narastu, premažite ih umućenim jajetom, orasima, bademima i obilno pospite šećerom.
Uskršnji kolač - pletenice pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni.
Pogledajte i kako da napravite uskršnji kolač u obliku rolata ili svoje omiljene gurabije za Uskrs.
Komentari