Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Milibrot»Uskršnji kolač sa steviom

Uskršnji kolač sa steviom

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Guru
5071562k
Uskršnji kolač sa steviom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
2
"Probajte ovaj uskršnji kolač sa steviom. Postaće omiljeni junak na vašem uskršnjem stolu."

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • sveže mleko - 350 ml
  • maslac - 60 g
  • ulje - 40 ml
  • sveži kvasac - 60 g
  • stevia - 90 g
  • vanila - 1 kašika, ekstrakt
  • kora limuna - 1 komad
  • so - 1 veliki prstohvat
  • ulje - za oblikovanje
  • Za nadev
  • marmelada od šipka - 200 g
  • orasi - 200 g
  • suvo grožđe - 100 g
  • rakija - ili drugi alkohol za potapanje grožđa
  • Za posipanje
  • belanca - 1 - 2 komada
  • ksilitol - 2 kašike
  • orasi
  • bademi
* merne jedinice

Način pripreme

Smesu pripremamo uveče, koja će odstojati preko noći. Zagrejte sveže kravlje mleko i rastvorite sveži kvasac u njemu. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca mikserom dok ne postanu čvrsti vrhovi.

U drugoj posudi umutite žumanca i dodajte steviju u prahu. Dobro promešajte dok ne postane penasto. Istopite maslac. Prosejte 500 grama brašna, dodajte sveže mleko sa kvascem i napravite testo.

Zatim dodajte so, smesu od jaja sa steviom, umućena belanca, istopljeni maslac, ulje i mešajte mikserom dok ne postane glatko. Zatim, treba da stavimo smesu u veću posudu, jer se ona znatno povećava u zapremini.

A zatim u rerni sa upaljenim svetlom, ostavite testo da naraste ili ga ostavite na toplom oko 8-9 sati. Potopite suvo grožđe u rakiju ili drugi alkohol. Dodajte preostalih 500 grama brašna, rendanu koru limuna i vanilu u smesu, pa umesite testo.

Na samom početku, čini se gotovo nemoguće mesiti, ali nakon 10 minuta mešenja, testo počinje da se skuplja. Gotovo testo za uskršnji kolač stavite u veliku posudu i vratite u rernu sa upaljenim svetlom na sat i po. Nauljite odabrane plehove za pečenje ili ih obložite papirom za pečenje.

Naraslo testo sipajte na nauljenu radnu površinu i podelite ga na tri jednaka dela, svaki od njih deleći još na tri. Svaki od delova ručno razvlačimo u smeru žilica testa u pravougaonu koru dimenzija oko 30-15 cm, premažemo marmeladom od šipka, posipamo krupno seckanim orasima, čokoladnim kapljicama i suvim grožđem i uvijamo u rolnu, a kraj testa uštinermo za rolat da se ne odmota.

Svaki od rolata razvučemo i pažljivo uvijemo u fitilj i ispletemo u uskršnji kolač pletenicu. Prebacite u izabrani kalup i ostavite 30-40 minuta (ili dok se barem ne udvostruči u zapremini) u zagrejanoj rerni na 40-50 stepeni sa metalnom posudom sa vodom na dnu.

Narasle uskršnje kolače premažite umućenim belancem i pospite ksilitolom, orasima i bademima. Prebacujemo rernu na 180 stepeni ili 160 stepeni sa ventilatorom. Uskršnje kolače prekrijte papirom za pečenje i pecite na srednjoj vatri 30-35 minuta, ili dok drveni ražnjić uboden u testo ne izađe suv. Dobićete izvanredne uskršnje kolače.

Probajte ovaj uskršnji kolač sa steviom. Postaće omiljeni junak na vašoj uskršnjoj trpezi.

Pogledajte i kako se pravi uskršnji kolač za dijabetičare ili omiljeni uskršnji kolač sa kvasom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: