Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Kobasice»Domaća kobasica»Domaća sirova kobasica od teletine

Domaća sirova kobasica od teletine

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5451603k
Domaća sirova kobasica od teletine
Fotografije: Sevdalina Irikova
4 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
180 min.
Ukupno
180 min.
"Za meraklije i entuzijaste koji znaju da nema ukusnije kobasice od domaće kobasice od teletine."

Potrebni sastojci

  • teletina - 4 kg
  • svinjska prsa - 1.500 kg
  • slanina - 500 g
  • crveno vino - 300 ml Merlo /Mavrud/
  • Začini za 1 kg mesa
  • crveno vino - 50 ml
  • so - 22 g
  • smeđi šećer - 6 g
  • biber - 10 g
  • kumin - 12 g
  • kardamon - 1 g
  • ljuta aleva paprika - po želji za ljutinu
  • i još
  • svinjska creva
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema domaćih kobasica nije samo izgubljena tradicija, već i stvar mašte i ukusa za sastojke tipične za različite regione zemlje. Količina i vrsta mesa, njegova tekstura, sastav začina, procenat tečnosti i masti, ravnoteža između svih komponenti - svačije preferencije prema ukusu.

Ali tehnologija za pravljenje kobasica kod kuće je ista - mleveno meso mora se dugo mesiti da bi se dobila emulzija komponenti - masti, tečnosti, proteina, začina.

Ovo su važna pravila za dobijanje dobro pečene i sočne kobasice sa zdravom strukturom.

Sve pomenute začine mešam sa vinom. Apsorbuje arome i one se ravnomerno raspoređuju.

Ako su svinjska creva posoljena i osušena, potopite ih u hladnu vodu sat vremena.

Meso se seče na komade veličine pogodne za otvor mašine za mlevenje mesa.

Isecite slaninu na sitne komadiće i pomešajte je u odgovarajućoj posudi sa obe vrste mesa.

Dodajte crveno vino, koje je upilo mirisne začine, u komadiće mesa. Na ovaj način se ravnomernije raspoređuju nego ako se dodaju mlevenom mesu.

Pokrijte posudu providnom folijom i stavite je u hladnu prostoriju na 24 sata.

Sledećeg dana, još jednom ga promešamo pre nego što ga pripremimo kao mleveno meso.

Za mlevenje goveđe kobasice, prvo koristimo krupnu rešetku mašine. Moja je električna i proces je lakši i brži.

Zatim dolazi teži deo, naime dugotrajno mešenje smese. Vratite mleveno meso, a onda sameljite smesu na sitnijoj rešetci po drugi put. Na kraju mašine za mlevenje mesa pažljivo postavljamo svinjsko crevo, pazeći da ne oštetimo njegov integritet. Pažljivo napunite crevo, vezujući ga čvrstim pamučnim koncem na rastojanju od oko 20 cm.

Tokom hladnih zimskih dana, kobasica se pretvara u goveđi sudžuk, koji se suši, viseći u obliku potkovice.

Posle oko 7-8 dana, potkovice se stavljaju na dasku i probijaju na nekoliko mesta iglom.

Koristeći oklagiju, pritiskaju se nekoliko dana kako bi dobile karakterističan oblik.

Pošto vreme više nije pogodno za sušenje, moja sirova kobasica je pažljivo upakovana u kese u određenim porcijama i čuvana u zamrzivaču. Pogodna je za konzumaciju u sirovom stanju, pečena na roštilju ili grilovana na tiganju, pržena i sočna.

Garniramo je povrćem, salatom ili turšijom - u zavisnosti od sezone. Mora se obavezno degustirati uz čašu hladnog crvenog vina.

Važno: Tipično je da meso poprimi sivu nijansu prilikom pripreme domaće kobasice od teletine. Ovo je siguran znak da je meso prirodno. Jedini način da se to uradi je da se pripremi kod kuće. Tada ćemo biti sigurni šta služimo svojoj porodici i znaćemo šta sadrži ta neodoljivo ukusna pečena porcija.

Kobasicama iz trgovina se dodaju nitritne soli koje se vezuju za hemoglobin, kao i fosfati, soja i druge komponente koje sprečavaju njegovo skupljanje vezivanjem za proteine.

Pogledajte i kako se pravi sušena teletina ili ukusna goveđa kobasica-lukanka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: