Način pripreme
U velikoj šerpi stavite pirinač sa dve šolje vode i kuvajte dok pirinač dobro ne upije vodu.
Smanjite vatru na najnižu, a zatim dodajte mleko i šećer, mešajući dok se šećer ne istopi.
Dok se mleko i pirinač kuvaju, u drugoj posudi umutite žumance sa malo mleka i kukuruznog skroba. Dodajte malo mleka u posudu sa smesom i mešajte da biste sprečili zgrušavanje.
Dodajte još jednu kutlaču mleka u posudu i nastavite dok se ne zagreje. Zatim žumance sa skrobom dodajte u mlazu u mleko sa pirinčem.
Dodajte vanilu i mešajte još 50-60 minuta na laganoj vatri. Kada se malo zgusne i probate na ukus, sklonite sa vatre i kutlačom sipajte u posude za pečenje. Koristila sam male tegle i kalupe za sufle.
Poređajte posude u srednje duboki pleh i napunite pleh vodom tako da prekrije dno posuda (baš kao za krem karamel).
Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Trebalo bi da dobiju lepu zlatnu koricu. Kada su dobro pečene, pažljivo ih izvadite iz pleha i ostavite sa strane da se ohlade. Zatim ih stavite u frižider.
U Turskoj služe mleko sa pirinčem u rerni sa mlevenim lešnicima. Takođe ih jedem na bugarski način - sa cimetom. Izbor prepuštam vama! Obe opcije su veoma ukusne. Prijatno!
Pogledajte i kako da napravite klasični turski sutljaš ili naše kremasto mleko sa pirinčem.