Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Školjke sa pirinčem na turski način

Školjke sa pirinčem na turski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Školjke sa pirinčem na turski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
18/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Ko može da pretpostavi da će turska kuhinja sakriti ovakvo bogatstvo u svojim sveskama - školjke sa pirinčem na turski način"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1 kg, crne, sveže, veće
  • limun - 2 komada
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 5 kašika
  • karanfilić - 4 cvetića
  • peršun - 6 grančica
  • mirođija - 2 - 3 grančice (može i suva)
  • nana - 1 kašika. suva, ili menta
  • pirinač - 300 g
  • crni luk - 1 glavica, srednja
  • aleva paprika - 2 prstohvata
  • biber - 2 prstohvata
  • suvo grožđe - 1/2 šake ili brusnice
  • so - po ukusu
  • cimet - 1 - 2 prstohvata, po želji
  • ulje - 40 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ove školjke sa pirinčem mogu se naći i kao ulična hrana u Turskoj, poslužene sa kriškom limuna, ali i u prefinjenijim restoranima.

Školjka u sebi sakriva, pored svog mesa i kuglicu pirinča pripremljenu sa aromatičnim začinima i suvim grožđem. Često joj se dodaje pistaći.

Za pripremu ovog turskog specijaliteta najvažnije je nabaviti sveže i kvalitetne veće crne školjke. Ako nisu očišćene od tvrdih formacija na ljusci, očistite ih oštrim nožem, pazeći da se ne posečete.

Operite ih, a ako među njima ima slomljenih ili mnogo otvorenih - bacite ih - to znači da su mrtve i nisu pogodne za konzumaciju.

U veliku šerpu sipajte i zagrejte maslinovo ulje i u njemu kratko propržite iseckani beli luk nasečen na kriške. Stavite stabljike peršuna i mirođije, kao i karanfilić.

Dodajte školjke zajedno sa pola isečenog limuna, a po želji možete sipati i malo belog vina. Tako će školjke imati predivan ukus. So nije potrebno dodavati.

Pokrijte posudu poklopcem i protresite je povremeno, oko 2-3 minuta, tako da se sve školjke istovremeno otvore.

Sklonite sa vatre i ostavite školjke u tečnosti koju su pustile od morske vode koju sadrže. Na taj način se neće isušiti i ostaće mekane dok pripremite pirinač.

Za njega naseckajte crni luk i pržite ga na ulju.

Stavite pirinač i pržite ga 2 minuta. Ako ćete dodavati orašaste plodove, sada je vreme da i njih ispržite.

Sipajte bujon ili vodu kako je naznačio proizvođač pirinča na pakovanju. Dovoljno je oko 750 ml tečnosti, ali ipak uzmite u obzir specifičnosti vrste koju koristite.

Začinite solju, biberom i alevom paprikom i nanom ili mentom. Po želji možete dodati cimet.

Kuvajte 16 minuta ili pogledajte uputstva za vrstu pirinča koju koristite.

Kad je pirinač spreman, sklonite ga sa vatre, dodajte peršun, mirođijui suvo grožđe (ako je veoma suvo, morate ga prethodno potopiti u vodu ili ga iseći). Nisam veliki ljubitelj suvog grožđa, pa sam eksperimentisao sa sušenim brusnicama i ispalo je sjajno.

Začinite pirinač sa još soli ili sa začinima kako volite.

Da biste sastavili i poslužili ovo raskošno predjelo, odvojite meso školjke od ljuske i stavite kuglicu pirinča na njegovo mesto na jednom kraju. Vratite meso do pirinča i lagano zatvorite školjku. Nastavite dok ne iskoristite sve školjke. Čak i ako vam je ostalo pirinča, možete ga servirati odvojeno, kao predjelo ili prilog.

Poslužite sa svakom punjenom školjkom i krišku limuna koji se iscedi na sadržaj unutar školjke neposredno pre jela.

Prijatno uz ove jedinstvene turske školjke sa pirinčem!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: