Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa šparglama i šafranom

Rižoto sa šparglama i šafranom

Denis BiserovDenis Biserov
Šegrt
408121
Rižoto sa šparglama i šafranom
Fotografije: Denis Biserov
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
1
"Rižoto sa šparglama i šafranom - kremast i nežan, baš onakav kakav treba da bude."

Potrebni sastojci

  • luk - 1/4 glavice
  • mladi beli luk - 1 čen
  • majčina dušica - 5 g sveža
  • parmezan - 40 g
  • maslac - 20 g
  • špargle - 70 g
  • šafran - 6 g
  • so
  • maslinovo ulje
  • pirinač arborio - 100 g
  • belo vino - 30 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Sitno iseckajte luk i beli luk, očistite špargle i podelite ih na dva dela, odsecajući vrhove, i blanširajte ih u ključaloj vodi, a zatim ih ohladite ledom.

One će biti za dekoraciju na kraju, a drugi deo isecite dijagonalno.

Uzmite tiganj i dodajte maslinovo ulje, stavite ga na laganu vatru i propržite luk 1-2 minuta, zatim dodajte beli luk i iseckane špargle.

Pržite ih zajedno 1-2 minuta, a zatim dodajte pirinač, pržeći ga sa njima1-2 minuta. Sada dodajte vino i dobro promešajte, kada proključa, počnite da dodajete vodu dok ne bude gotovo, stalno mešajući ukusni rižoto.

Najbolje je dodavati vodu 3-4 puta (možete napraviti i bujon od povrća), dodajući najviše vode poslednji put i dodajući majčinu dušicu i šafran zajedno sa njom. Neposredno pre nego što sva voda ispari, isključite vatru (proverite pirinač da li je gotov, trebalo bi da ima vrlo blagi čvrsti ukus ako želite da bude pravilno skuvan).

Sada dodajte maslac i parmezan i dobro promešajte, sipajte u tanjir, a možete posuti još malo parmezana odozgo, poređajte vrhove špargli i to je to.

Uživajte u ovom prelepom rižotu sa šparglama i šafranom :)

Ako želite, pogledajte video, gde vam pokazujem kako da ga napravite korak po korak.

Pogledajte još grešaka prilikom pravljenja rižota, kao i recepte za ukusan posan rižoto.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: