Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa mocarelom i sušenim paradajzom

Fokača sa mocarelom i sušenim paradajzom

Fokača sa mocarelom i sušenim paradajzom
Fotografije: Albena Asenova-Piseva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
6
"Uživajte u ovoj hrskavoj fokači sa mocarelom i sušenim paradajzom još dok je topla."

Potrebni sastojci

  • brašno - za 500 g
  • voda - 400 ml
  • kvasac - 12 g, svež
  • šećer - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike pluz za mazanje i premazivanje
  • so - 2 kašičice plus još za posipanje
  • mocarela - 2 kugle
  • sušeni paradajz - 10 komada
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte 400 g mlake vode, malo šećera, mrvljeni kvasac i dve supene kašike brašna. Mešajte dok se kvasac ne rastvori.

Prosejte brašno. Napravite udubljenje i dodajte smesu od vode i kvasca.

Promešajte uz pomoć drvene kašike.

Testo treba da bude meko i da se lako meša. Dodajte dve supene kašike maslinovog ulja i soli. Ponovo promešajte. Testo je za dve fokače srednje veličine.

Pokrijte testo i ostavite da odstoji 30 minuta.

Nakon toga mokrim rukama uhvatite, razvucite i savijte sa četiri strane testo. Ostavite još 30 minuta i napravote proceduru za razvlačenjem još jednom.

Namažite pleh za pečenje maslinovim uljem, prebacite testo u pleh i razvucite, ne brinite. Ostavite da odstoji još 30 minuta.

Nakon toga namažite sa još malo maslinovog ulja i uz pomoć prstiju napravite rupice u fokači.

Odozgo pospite sa malo vode i krupnije soli. U rupice stavite komadiće isečenog suvog paradajza i mocarelu.

Pecite u ugrejanoj rerni na 220 stepeni 25 minuta. Uživajte u ovoj hrskavoj fokači sa mocarelom i sušenim paradajzom još dok je topla.

Pogledajte još koliko je potrebno da pečemo različite vrste hleba, kao i kako se pravi italijanski hleb čabata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: