Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa sušenim paradajzom

Fokača sa sušenim paradajzom

VeselinaVeselina
Inovator
139471k
Fokača sa sušenim paradajzom
Fotografije: Todorinka Bernardova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
2
"Izuzetno aromatična fokača, koja nas tera da je odmah kombinujemo sa malo kozjeg sira i da je pojedemo do poslednje mrvice!"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 30 ml
  • voda - 30 ml
  • maslinovo ulje - 1 kašika + 1 kašika za premazivanje fokače
  • sveži kvasac - 1/4 kocke (11 g)
  • šećer - 1 prstohvat
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - 1 1/2 kašičice
  • sušeni paradajz - 2 kašike iz konzerve
  • ruzmarin - 1 kašičica, za posipanje fokače
* merne jedinice

Način pripreme

Lagano ugrejte mleko i u njega dodajte kvasac i šećer. Prosejte brašno i u njemu napravite udubljenje.

Unutra ubacite prstohvat soli, 1 kašiku maslinovog ulja, vodu i sveže mleko sa kvascem i šećerom. Posle dodajte i 2 kašike sušenog paradajza iz konzerve.

Kašike treba da budu pune sa mnogo sušenog paradajza u komadićima i nemojte cediti maslinovo ulje iz njih. Umesite testo. Ubacite ga u posudu, prekrijte krpom i ostavite da naraste oko 30 minuta.

Od testa oblikujte elipsu u plehu, koji je pokriven papirom za pečenje. Premažite testo 1 kašikom maslinovog ulja. Pospite fokaču 1 kašičicom sušenog ruzmarina.

Odozgo napravite male rupice, tako što pritisnete prstima. Pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: