Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa pistaćima i filadelfijom

Baklava sa pistaćima i filadelfijom

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
21634703
Baklava sa pistaćima i filadelfijom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Baklava sa pistaćima i filadelfijom - specijalan i praznični kolač za mnogo slatkih trenutaka i osmeha."

Potrebni sastojci

  • krem sir - 2 kutije 350 g, filadelfija
  • pšenični griz - 3 supene kašike
  • voda - 250 ml
  • razvučeen kore - 1 paket fine za baklavu
  • pistać - 200 g, bez ljuske, sirov
  • kravlji maslac - 160 g
  • za sirup
  • voda - 1 šolja
  • vanila - 2 komada u prahu
  • šećer - 1 i 1/2 šolja, beli kristal
  • sok od limuna - 1 kašičica sveže isceđen
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite šećerni sirup, u kaserolu sipajte šećer i vodu. Dobro promešajte dok se šećer ne istopi, dodajte vanilu i ostavite na tihoj vatri 5-7 minuta. Nakon toga skinite sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi, nakon toga dodajte sveže isceđeni sok od limuna.

Nakon toga pripremite preostale sastojke, prvo rastopite maslac i ostavite sa strane.

U šerpu na vatri sipajte vodu i griz, uključite na srednju temperaturu i kuvajte griz nekoliko minuta dok ne upije vodu i poveća obim. Nakon toga ostavite da se ohladi i dodajte griz u krem sir filadelfiju i promešajte.

Pecite na suvom tiganju sirovi pistać, a nakon toga stavite pečeni pistać u secka i sameljite.

Pripremite široki pelh u kojem ćete peći baklavu. Namažite dno rastopljenim maslacem, koristite silikonsku četku.

Počnite da pravite baklavu, uzmite dva lista kora i stavite u pleh. Namažite rastopljenim maslacem, stavite jednu supenu kašiku krem sira i pospite pistaćima.

Nakon toga stavite nova dva lista kora za baklavu. Nakon toga maslac, krem sir filadelfija i pistaći. Radite tako dok ne potrošite. Odozgo ne stavljajte krem sir i orašaste plodove, nego samo maslac.

Pecite baklavu dok ne dobije lepu boju oko 25-30 minuta na 180 stepeni.

Odmah nakon što je izvadite iz pleha, prelijte je šećernim sirupom i pospite sa još pistaća. Ostavite da upije sirup na bar 2 sata pre jela.

Prijatno sa mojom baklavom sa pistaćima i filafelfijom!

Pogledajte još šta uzrokuje da se ušećeri baklava, kao i kako se baklava seče na romboide. Ako volite baklavu probajte ovu klasičnu božićnu baklavu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: