Način pripreme
Prvo što treba da uradimo je da rastvorimo kvasac u mleku i ostavimo da naraste.
U njega dodajemo šećer, 2 kašike, ulje - takođe 2 kašike, sirće, so i jaja, koja dodajemo jedno po jedno.
Dodajemo brašno i zamesimo testo koje delimo na 6 lopti, koje ostavljamo da naraste.
Od svake lopte razvijamo koru koju mažemo uljem.
Svaku koru ređamo jednu na drugu, dolazeći do tri. Ili oformimo dve trojke.
Prvu trojku posipamo polovinom oraha i cimeta i počinjemo da uvijamo u rolat pomoću ražnjića.
Izvučemo ražnjić, ali pre toga naguramo same kore ka sredini.
Sečemo gotov rolat na debljinu od 5-6 cm.
Pripremamo posudu za pečenje, koju mažemo i stavljamo gotove baklavice.
Ostavljamo malo da narastu i tada stavljamo u posudu za pečenje da se peku u umerenoj rerni.
Tako spremimo i drugu trojku od loptica.
Prelivamo sirupom, spremljenim od litra vode i kilograma šećera.
Kada je turska baklava topla prelivamo hladnim sirupom i obrnuto.
Ostavljamo da odstoji 24 sata i tada posipamo odozgo sitno mlevenim pistaćima.
Nek vam je praznično uz ovu baklavu sa kvascem i pistaćima.