Način pripreme
Prosejte brašno u duboku posudu da ga obogatite vazduhom. Dodajte so i origano, praveći udubljenje u sredini.
Potopite kvasac medom i promešajte. Ostavite da bude na toplom. Kada se aktivira, dodajte ga u brašno.
Dobro umesite sastojke da se formira srednje meko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite 1 sat da udvostruči zapreminu.
Za to vreme pripremite nadev za posnu pitu od luka.
Očistite praziluk i luk, isecite ih na srednje kockice. Pečene paprike isecite na trakice.
U vrelom tiganju sa biljnim uljem, propržite luk, praziluk i paprike jedno po jedno. Začinite solju.
Pomešajte semenke bundeve sa maslinovim uljem i tucanom paprikom. Pecite ih u vrelom tiganju. Budite oprezni, jer kada se zagreju, počinju da pucaju. Koristite poklopac!
Dodajte ih u dinstani luk i paprike. Naš nadev je gotov.
Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu površinu i ponovo ga umesite. Razvijte ga u pravougaoni oblik. Na kraju stavite blago začinjenu smesu od crnog luka.
Uvijte testo u rolat, praveći proreze po dužini na drugom kraju. Ne bi trebalo da dosežu do ivice kore.
Stavite pitu od luka u nauljeni pleh za pečenje.
Pomešajte paradajz pire sa malo šećera da biste uravnotežili kiselost u njemu i začinite mlevenim sušenim origanom.
Premažite gornji isečeni deo rolata. Zabodite sirove semenke bundeve na njega. Ovo čini rolat spektakularnijim, a paradajz pire dodatno aromatizuje testo.
Ja sam u preostale proreze stavila kriške crvenog luka.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35 minuta ili dok se ne ispeče.
Savet: Ako ne postite, možete propržiti luk i praziluk na maslacu i ulju, ukus je drugačiji, testo postaje hrskavije, a praziluk i luk ukusniji.
Možete dodati i čvarke, ako ih imate. Nadev je stvar mašte i ukusa.
Pogledajte i kako da napravite pitu od luka sa mlevenim mesom ili vašu omiljenu pitu sa prazilukom.