Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Ekleri»Ekleri sa brašnom od spelte

Ekleri sa brašnom od spelte

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
21634703
Ekleri sa brašnom od spelte
Fotografije: Veronika Mihailova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
30
"Ekleri koje ćete praviti drugi i treći put."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • voda - 1/2 šolje
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 2 kašičice
  • ulje - 100 g
  • speltino brašno - 1 šolja
  • Za krem
  • žumanaca - 2 komada
  • šećer - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 600 ml
  • vanila - 2 komada
  • speltino brašno - 2 kašike
  • mlečna čokolada - 70 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvi korak u receptu za eklere od speltinog brašna je priprema kuvanog testa. U duboku šerpu prvo sipajte tečne sastojke - ulje, vodu i mleko. Zatim dodajte šećer i so i stavite šerpu na šporet.

Uključite i sačekajte da proključa, pa dodajte speltino brašno i počnite snažno da mešate. Trebalo bi da dobijete testo koje počinje blago da se odvaja od ivica šerpe. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. U već ohlađeno, ali još uvek toplo kuvano testo, dodajte jaja jedno po jedno i promešajte.

Pripremite pleh obložen papirom za pečenje. Kašikom ili špatulom oblikujte eklere i ređajte ih na rastojanju jedan od drugog. Zatim ih pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.

Počnite sa pripremom krema za eklere. Polovinu mleka stavite u šerpu da proključa. Zatim dodajte šećer i promešajte. Drugu polovinu mleka pomešajte sa speltinim brašnom, žumancima i vanilom dok se ne dobije homogena smesa.

Dodajte smesu u prokuvano sveže mleko i snažno mešajte dok se ne zgusne. Isključite i ostavite da se krem za eklere potpuno ohladi.

Kada se i ekleri i krem ohlade, sipajte krem u špric ili kesicu i napunite eklere.

Poređajte ih u pleh i pospite ih mlečnom čokoladom istopljenom na pari.

Sačekajte najmanje sat vremena da se dobro navlaže i poslužite eklere sa speltinim brašnom.

Pogledajte više o tome kako da napravite karamel za eklere, kao i kako pravilno puniti eklere.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: