Način pripreme
Prvi korak u receptu za eklere od speltinog brašna je priprema kuvanog testa. U duboku šerpu prvo sipajte tečne sastojke - ulje, vodu i mleko. Zatim dodajte šećer i so i stavite šerpu na šporet.
Uključite i sačekajte da proključa, pa dodajte speltino brašno i počnite snažno da mešate. Trebalo bi da dobijete testo koje počinje blago da se odvaja od ivica šerpe. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. U već ohlađeno, ali još uvek toplo kuvano testo, dodajte jaja jedno po jedno i promešajte.
Pripremite pleh obložen papirom za pečenje. Kašikom ili špatulom oblikujte eklere i ređajte ih na rastojanju jedan od drugog. Zatim ih pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
Počnite sa pripremom krema za eklere. Polovinu mleka stavite u šerpu da proključa. Zatim dodajte šećer i promešajte. Drugu polovinu mleka pomešajte sa speltinim brašnom, žumancima i vanilom dok se ne dobije homogena smesa.
Dodajte smesu u prokuvano sveže mleko i snažno mešajte dok se ne zgusne. Isključite i ostavite da se krem za eklere potpuno ohladi.
Kada se i ekleri i krem ohlade, sipajte krem u špric ili kesicu i napunite eklere.
Poređajte ih u pleh i pospite ih mlečnom čokoladom istopljenom na pari.
Sačekajte najmanje sat vremena da se dobro navlaže i poslužite eklere sa speltinim brašnom.
Pogledajte više o tome kako da napravite karamel za eklere, kao i kako pravilno puniti eklere.