Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Uvijena pita sa šafranom i prepečenom koricom

Uvijena pita sa šafranom i prepečenom koricom

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Guru
15427872
Uvijena pita sa šafranom i prepečenom koricom
Fotografije: Albena Atanasova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Uvijena pita sa šafranom i prepečena korica - ah ta korica."

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • sir - 300 g
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 200 ml
  • gazirana voda - 100 ml
  • rastopljeni maslac - 100 ml
  • ulje - za premazivanje
  • šafran - 1 prstohvat
  • za preliv
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja u posudi, dodajte mrvljeni sir i mleko. Dodajte gaziranu vodu. Dobro promešajte da dobijete homogenu smesu.

Pripremite šafran, potopite ga u 20 ml toplog mleka. Ostavite da pusti boju i miris šafrana.

Dodajte u smesu za nadev.

Namažite pleh maslacem.

Uzmite jednu koru, namažite je sa malo ulja i stavite od nadeva.

Uvijte kore u rolat, nakon toga uvijte u oblik puža i stavite u centar pleha. Ponovite dok ne popunite pleh, uvijte svaki rolat oko prethodnog. Tako ćete dobiti ravnomerno raspoređeno sa svih strana.

Umutite jaje sa kiselim mlekom i namažite pitu odozgo.

Ugrejte rernu na 170 stepeni. Pecite oko 35-40 minuta dok pita ne dobije lepu zlatnu koricu.

Nakon što izvadite uvijenu pitu iz rerne, možete je naprskati sa malo vode i pokrijte je krpom nekoliko minuta da omekša korica.

Neka vam je slatko!

Pogledajte ovde kako da sami napravite kore za pitu ili obavezno probajte ovu odličnu uvijenu pitu sa majonezom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: