Način pripreme
U maloj posudi pomešajte sitno seckani beli luk sa maslinovim uljem, sokom od limuna i začinima. Dobro promešajte da se ukusi sjedine.
Patlidžan isecite po dužini na kriške debljine 0, 5 cm. Posolite ih i ostavite oko 20 minuta da se ocedi gorčina patlidžana. Osušite kriške patlidžana sa kuhinjskim papirom.
Svaku krišku patlidžana premažite sa obe strane smesom za marinadu i stavite je u posudu sa poklopcem. Ostavite posudu u frižideru najmanje pola sata da se ukusi upiju. Patlidžan možete marinirati i prethodne večeri.
Na pleh stavite papir za pečenje i poređajte kriške patlidžana. Preko svake kriške poređajte seckanu papriku, seckani čeri paradajz, pa pospite rendanim sirom tako da patlidžani budu ravnomerno pokriveni.
Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-25 minuta, na srednjem nivou rerne. Skinite foliju, pospite rendanom mocarelom i pecite još 6-7 minuta na funkciji roštilja u rerni na gornjem grejaču da patlidžani porumene odozgo.
Izvadite pečeni patlidžan i pospite ga svežim bosiljkom ili peršunom i sa malo himalajske soli.
Pogledajte i kako da napravite punjeni patlidžan sa mlevenim mesom ili ukusan marinirani patlidžan po grčkom receptu.