Način pripreme
Sipamo ulje u suvi tiganj ili šerpu i stavimo da se zagreva. Dok se ulje zagreva, pripremamo testo.
U posudu sipamo kiselo mleko, dodajemo sodu bikarbonu, dobro promešamo, zatim razbijemo jaje, dodajemo so i šećer i ponovo mešamo, uz postepeno dodavanje brašna.
Čim smesa postane dovoljno gusta, prestajemo sa mešanjem i počinjemo da mesimo dok se ne dobije mekano testo.
Pripremljeno testo razvlačimo oklagijom na koru ne prevelike debljine, sečemo na kvadrate ili romboide i spuštamo u zagrejano ulje.
Pošto se isprže sa jedne strane, uštipke okrećemo, a kada su gotovi vadimo ih rešetkastom kašikom.
Nije neophodno cediti uštipke na kuhinjskom ubrusu, jer neće biti masni.
Bakini uštipci sa jednim jajetom i kiselim mlekom se mogu servirati kako sa slatkim, tako i sa slanim prilogom, jer imaju neutralan ukus.
Preporučujem šećer u prahu ili sir.
Komentari