Torta Božićni panj

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Torta Božićni panj2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
12
"Savršene domaćice ne zadovoljavaju se običnim panjčićima, one prave čitavu tortu Božićni panj."

Potrebni sastojci

  • za biskvit
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kašičica ekstrakta
  • za fil
  • puding - 1 kesica od vanile, bez kuvanja
  • sveže mleko - 200 ml
  • slatka pavlaka 250 ml
  • bela čokolada - 100 g
  • trešnje - 200 grama ušećerenih
  • čokolada - 100 grama sa lešnicima
  • za ganaš
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • crna čokolada - 200 g
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Umutiti jaja sa šećerom dok ne dobijete izdašan krem. Dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i vanilom. Dobro promešati. Izručiti smesu na pleh iz rerne, obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 15-20 minuta. Izvaditi i staviti na čistu, vlažnu kuhinjsku krpu i umotati u rolat da se tako hladi.

Dok se hladi napraviti fil, mešajući mleko i pavlaku u dubokoj posudi. Sipati puding i mutiti nekoliko minuta, dok se masa zgusne. Na kraju dodati ohlađenu rastopljenu čokoladu.

Razviti rolat, namazati ga dobro filom. Pospite preko ušećerenim trešnjama i narendanom čokoladom.

Iseći biskvit na četiri trake. Prvu umotati u obliku pužića i staviti na odgovarajući tanjit. Zatim umotati i preostale trake.

Pripremiti ganaš, tako što ćete najpre zagrejati pavlaku na ringli. U zagrejanu pavlaku dodati izlomljenu čokoladu i maslac. Mešati dok se ne rastope. Ostaviti da se ohladi, a zatim mutiti nekoliko minuta, dok ne dobijete fini krem.

Premazati tortu ganašom, i pomoću viljuške iscrtati koru od drveta. Odozgo napraviti godove od umućene pavlake, dekorišite sa nekoliko pečurkica, listića i šišarki od fondana. Posuti tortu kakaom i šećerom u prahu, kao snegom.

Torta je prečnika 20 cm.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: