Božićni panjevi

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Božićni panjevi
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Nemojte da vas ime zavara, ovaj kolač možete jesti u svako doba godine."

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 3 kom.
  • šećer - 150 g
  • brašno - 100 g
  • vanilin šećer - 1 kom.
  • za krem sa maslacem
  • maslac - 250 g
  • šećer u prahu - 150 g
  • sveže mleko - 1 - 2 kašike
  • za nadev sa keksom
  • keks - 200 g samleven
  • orasi - 200 g samleveni
  • kakao - 3 s.k.
  • šećer u prahu - 100 g
  • čokolada - 2 - 3 parčeta narendane crne
  • marmelada od šipka - 2 kašike (ili druga po izboru)
  • kafa - 6 kašike skuvane vruće kafe
  • za glazuru
  • čokoladu - 50 g crne
  • sveže mleko - 2 kašike
  • maslac - 2 kašike
  • kokos
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele, dodajte vanilin šećer i brašno i lepo pomešajte. Sipajte smesu u pleh prekriven papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 15-20 minuta - kora treba da ostane bela. Gotova kora se vadi i uvija u rolat, pomažući se vlažnom krpom. Ostaviti da se u potpunosti ohladi.

Maslac, šećer u prahu i mleko umutite u gladak krem.

Pomešajte sve namirnice i dodajte 1/2 belog krema. Meša se i oblikuje rolat dužine kore, koji se uvija u foliju. Ostavi se u frižideru 20-30 minuta.

Ohlađena kora se premaže maslac kremom, u sredinu se stavi rolat od keksa i pažljivo se uvije u čvrst rolat.

Čokolada se otopi sa mlekom i maslacem, malo se prohladi i čokoladnim kremom se premaže ceo rolat. Uvalja se u kokos i ponovo uvija u foliju. Stavite tako spremljen rolat u frižider na 1 noć, ili najmanje nekoliko sati.

Rolat se seče na parčiće oko 7-8 cm, nakon čega se seče po dijagonali. Panjevi se poređaju u odgovarajući tanjir.

Ovaj recept je inspirisan francuskim desetom Božićni panj - ovo je moj predlog.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: