Ekleri

Fat BertaFat Berta
Džedaj
65017250
Ekleri
Fotografije: Diana Kostova
7 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
25
"Najčešće komentarisan, najčitaniji, najčešće pripreman i očigledno najuspešniji recept za Eklere na sajtu. Probaj i ti."

Potrebni sastojci

  • voda - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • brašno - 1 šolja
  • jaja - 3 - 4 kom. (zavisi od veličine)
  • sveže mleko - 1/2 l
  • brašno - 5 kašika
  • voda - 1/2 šolje
  • šećer - 7 - 8 kašika
  • maslac - 50 g
  • vanila - 3 kesice
* merne jedinice

Video uz recept

Način pripreme

Voda i ulje provriju na ringli, nakon toga se dodaje 1 šolja brašna i meša se nekoliko minuta, dok ne nastane gusta smesa. Skloni se sa ringle i ostavi da se ohladi.

Nakon što se smesa ohladi, jedno po jedno dodaju se jaja, a nakon dodavanja svakog se dobro promeša. Testo postaje još gušće i lepljivo.

Uz pomoć kašike se uzima malo od smese i stavlja u pleh (treba napraviti razmak između eklera, da nisu jedan do drugog), koji je ili podmazan ili prekriven hartijom za pečenje. Nije obavezno da oblik oformljen kašikom bude savršen, jer će se oblik menjati tokom pečenja. Ekleri se peku u rerni prethodno ugrejanoj do 200 stepeni, oko 30 minuta.

Krem od vanile se pravi tako što se u provrelo mleko sa šećerom doda 5 punih kašika brašna razmućenih sa malo vode. Nakon toga se meša bez prestanka nekoliko minuta, dodaje se maslac i muti se još nekoliko minuta. Na kraju se dodaje vanila. Ohlađeni ekleri se pažljivo iseku na sredini i uz pomoć male kašike se pune kremom.

Gotovi ekleri se obilno pospu šećerom u prahu ili po želji može da se napravi preliv od čokolade ili karamela. Dobija se oko 25-30 eklera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: