Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Turski slatkiš sa kiselim mlekom

Turski slatkiš sa kiselim mlekom

IlariaIlaria
Šef kuhinje
44112531
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Slatkiš, mekan kao memorijska pena, sa nežnim ukusom kokosa - klasičan turski recept"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • brašno - 1 1/2 šolje
  • griz - 1 1/2 šolje
  • šećer - 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1 1/2 šolje
  • ulje - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kesica
  • voda - 4 šolje, za sirup
  • orasi - 1/2 šolje mlevenih
  • šećer - 2 šolje
  • vanila
  • limun - izrendana kora jednog limuna
  • kajsije - nekoliko ocedjenih, iz kompota
  • kokos - strugotine, za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

Umutiti jaja sa šećerom sve dok ne pobele, dodati ulje, a posle njega i kiselo mleko. Promešati dobro i postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i griz.

Kada se smesa homogenizuje, dodati vanilu i promešati sa orasima. Sipati smesu u namašćenu i brašnom posutu tepsiju. Po želji, odozgo staviti nekoliko ocedjenih kajsija iz kompota. U prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni, slatkiš staviti da se peče sve dok ne porumeni.

U posudi na vatri pomešati šećer, vanilu i izrendanu koru limuna. Pustiti sirup da vri 10 minuta. Ostaviti ga da se potpuno ohladi.

Gotov slatkiš preliti hladnim sirupom dok je jos vreo i vratiti ga na oko pet minuta u isključenu rernu. Posle toga ga izvaditi i pustiti da se ohladi. Iseći na komade i servirati sa koksovim strugotinama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: