Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Dinstano pile»Pileći bataci sa sirevima i sušenim paradajzom

Pileći bataci sa sirevima i sušenim paradajzom

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Pileći bataci sa sirevima i sušenim paradajzom
Fotografije: Dobrinka Petkova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Jedan recept koji će Vas naterati da se zaljubite u kuvanje – ukus i miris koji osvajaju."

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 6 - 7 komada sa koskom, manji
  • so
  • biber
  • kari
  • za sos
  • bujon - 500 ml, pileći
  • pavlaka - 200 ml za kuvanje
  • topljeni sir - 100 g
  • parmezan - 50 g
  • čedar - 50 g
  • sušeni paradajz - 10 - 12 komada sa maslinovim uljem
  • peršun - 5 - 6 grančica
  • so
  • beli luk - 1 čen
  • biber
  • za pire
  • krompir - 500 g
  • bundeva - 200 g
  • šargarepa - 2 komada
  • parmezan - 50 g
  • maslac - 20 g
  • pavlaka za kuvanje - 50 ml
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Opertite i osušite batake. Posolite ih, pobiberite i stavite kari. U dubokom tiganju zagrejte 1-2 kašike ulja. Zapržite batake zajedno sa čenom belog luka. Nalijte bujon, stavite poklopac i ostavite da se kuva oko 25 minuta ili dok meso ne omekša, a bujon malo ispari.

Sklonite poklopac, izvadite batake i stavite ih u pleh sa malo ulja. Prelijte i preko bataka malo ulja i zapecite ih u rerni na 200 stepeni oko 10-15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Za to vreme napravite sos.

U bujon koji je ostao u tiganju dodajte nasečene sireve i dobro promešajte, kako bi se rastopili. Kada se prokuva nekoliko minuta, dodajte naseckani sušeni paradajz i ulijte pavlaku za kuvanje.

Dobro promešajte i dodajte seckani peršun. Izvadite batake iz rerne i zalijte ih sosom. Vratite u rernu za još 5 minuta.

Za pire nasecite krompir, šargarepu i bundevu na kocke. Skuvajte sve u posoljenoj vodi. Ocedite i stavite u posudu. Dodajte malo od vode u kojoj ste kuvali povrće i maslac. Pasirajte dok ne dobijete glatku smesu.

Dolijte pavlaku za kuvanje, narendani parmezan i nastavite da pasirate. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako je pire gust, dodajte još malo vode od povrća. Servirajte jelo zajedno sa pireom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: