Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Pečena ćurka»Punjena ćurka na kupusu i sarmi

Punjena ćurka na kupusu i sarmi

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Punjena ćurka na kupusu i sarmi2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
280 min.
Porcije
8
"Fantastičan recept, koji će svaki porodični praznik pretvoriti u pravu gozbu."

Potrebni sastojci

  • ćurka - 1 komad oko 4 kg
  • pirinač - 1 šolja
  • pečurke - 200 g
  • masline - 10 - 15 komada
  • šargarepa - 1 komad
  • iznutrice - iz ćurke
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • za sarme
  • kupus - 1 glavica kiselog
  • mleveno meso - 400 g
  • luk - 1 glavica
  • pirinač - 1 šolja
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz pire - 1 kašika
  • aleva paprika
  • biber
  • čubar
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Iseckajte iznutrice, pa ih propržite. Dodajte sitno iseckane luk i šargarepu, pa zatim pirinač i kad sve zajedno proprži, dodajte vodu (1 šolja). Začinite i pustite da se krčka nekih 10 minuta, dok pirinač ne upije vodu.

Operite i očistite ćurku, pa je posolite. Napunite je pirpremljenim nadevom i zašijte otvor, a nadev takođe rasporedite i ispod kože ćurke. Stavite u tiganj luk i šargarepu da se prž, pa dodajte mleveno meso i kad se proprži, dodajte pirinač i paradajz pire. Dodajte začine, dobro promešajte i sklonite sa vatre. Uzmite veće listove kupusa i napravite sarme.

Kupus koji preostane sitno iseckajte, pa mu dodajte ulje i alevu papriku. Sve dobro promešajte, pa isipajte i tepsiju. Preko stavite ćurku i premažite je smesom od ulja i aleve paprike. Sa strane poređajte sarme i sipajte 1.5 šolju vode.

Pokrijte folijom, pa pecite oko 3 h i 30 minuta na 180 stepeni. Na kraju skinite foliju i vratite u rernu da se dopeče još 30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: