Način pripreme
Keks i maslac stavite zajedno u blender da se dobro samelju. U slučaju da nemate blender, keks možete izmrviti, maslac istopiti, pa ih zajedno dobro promešati dok ne dobijete smesu nalik biskvitu.
Iseckajte lešnike na krupnije i sitnije komadiće. Dodajte ih keksu, pa ponovo dobro promešajte.
Dobijenu smesu ćete iskoristiti kao koru za čizkejk. Ako ćete tortu praviti u posudi ili plehu, onda smesu rasporedite po dnu posude. Možete pripremiti i na lakši način, koristeći šolje ili teglice, kao što sam to ja uradila, pa smesu stavite u teglicu i dobro pritisnite kašičicom. Odložite teglice u frižider na nekih 20 minuta da se stegnu.
Za to vreme napravite fil, tako što u odgovarajućoj činiji pomešate krem sir i šećer u prahu i mešate dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte pavlaku i mešajte drvenom kašikom dok fil ne postane kremast.
Fil premažite preko korice od keksa, ako pravite tortu u posudi, a ako ste se odlučili za tegle, onda stavite preko smese od keksa i vratite ponovo u frižider da odstoji.
Na kraju vam ostaje da čizkejk prelijete slatkom od borovnica. Po želji, možete koristiti i neko drugo slatko ili čokoladu. Poslužite kad se dobro ohladi.