Način pripreme
U posudu sipajte toplo mleko. Dodajte izmrvljeni kvasac i šećer. Pospite sa malo brašna, promešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
Prosejte brašno i so. Napravite rupu u sredini brašna i sipajte kvasac.
Umutite jaja sa kiselim mlekom i uljem. Dodajte ih u brašno i zamesite meko i elastično testo. Testo da naraste dok ne udvostruči zapreminu.
Podelite testo na 10 delova. Šest delova lagano pritisnite, namažite uljem i stavite sir. Oblikujte ih u duguljaste komade. Poređajte ih u nauljeni pleh (pogledajte slike).
Tri dela lagano razvucite oklagijom na duguljaste kore i premažite ih uljem. Pospite sirom.
Uvijte ih u rolnice i isecite popreko preko sredine (vidi slike).
Poređajte ih između drugih loptica testa. U sredinu pogače postavite poslednju lopticu. Ostavite da nadođe, premažite umućenim jajetom i mlekom.
Vazdušastu pogaču sa sirom pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.