Način pripreme
Brašno se proseje i pomeša sa solju.
Mleko se zagreva dok ne bude mlako i u njega se stavlja kvasac i šećer. Poklopi se tanjirićem i sačeka se otprilike 5 minuta da se aktivira.
Kada se aktivira, polako i postepeno se dodaje brašno u tečnu smesu i meša se drvenom kašikom, nakon čega se prelazi na mešenje rukom. Mesi se dok se ne dobije glatko testo, tako što se dodaje brašno, ako je potrebno, ali se ne preteruje. Bolje da je blago lepljivo testo za ovu raskošnu pogaču.
Premazuje se maslinovim uljem ili uljem i stavlja se u nauljenu posudu, nakon čega se pokriva folijom i ostavlja se na 2 sata.
Razvija se oklagijom kao pravougaonik. Maže se maslacem i uvija se u rolat. Pažljivo se seče, ali ne do kraja - na rastojanje od 2 cm.
Stavlja se u pravougaoni kalup, pokriva se folijom i ostavlja se još malo dok ne udvostruči svoju zapreminu. Ako nemate vremena i želite da pečete uvijenu pogaču sledećeg dana, stavite je u frižider do sutrašnjeg dana.
Kada testo za pogaču nadođe pre pečenja, maže se žumancem ili celim jajetom i peče se na 180°С dok ne bude gotova vazdušasta pogača rolat sa maslacem.