Način pripreme
Napravite krem za tortu tako što ćete u šerpu staviti 600 ml mleka, dodajte šećer, vanilu i maslac. Stavite na ringlu i ostavite da provri. Jaje umutite sa ostatkom mleka i brašnom do homogene smese.
Kad mleko provri pažljivo i tankim mlazom uz neprekidno mešanje sipajte smesu od jaja. Kuvajte krem desetak minuta dok se ne zgusne. Izmrvite čokoladu i dok je krem još na ringli stavite parčiće u njega, mešajte dok se ne istopi i pazite da se ne zalepi za dno.
Keks izmrvite, ali ne na premale parčiće, i dok je još vruć krem stavite ga u šerpu, brzo promešajte, tako da se sav keks napije kremom. Sipajte pola smese u posudu, izravnajte, nasecite banane na kolutiće i naređajte, odozgo sipajte ostatak krema s keksom.
Izravnajte, ostavite da se ohladi i stavite u frižider na nekoliko sati. Izmrvite čokoladu na sitno i s njom pospite tortu pre serviranja.
Beleška: Krem u receptu može da se zameni sa jajčanim, napoleon ili čak s polugotovim pudingom. Banane su po želji, može i bez njih ili da se zamene orasima, narandžinom korom ili šumskim voćem.