Način pripreme
Očistite pšenicu, operite je i postavite da se kuva na slaboj vatri dok ne omekne. Ako je potrebno, dolijte još malo vode za vreme kuvanja, i mešajte povremeno i pažljivo.
Ocedite višak vode i odvojite 1/3 žita. Preostalu pšenicu ispasirajte kroz cediljku ili na drugi način.
U ovaj pire od pšenice dodajte odvojena cela zrna, šećer, mlevene orahe, suvo grožđe i skrob, koji ste prethodno rastvorili u 100 ml hladne vode. Po želji dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanile.
Dobijenu kašu sipajte u posudu i na vatri kuvajte oko 7-8 minuta uz stalno mešanje. Nakon toga aromatizirajte krem Ašure ekstraktom ruže (ako niste stavili vanilu) i rasporedite u posude.
Pospite cimetom, orasima, i suvim grožđem, koje ste potopili u vodu i ocedili. Poslužite krem Ašure kada je potpuno ohlađen i lagano želiran.