Način pripreme
Pomešajte toplu vodu u posudi sa kvascem i šećerom. Dodaje se kašika pšeničnog brašna, promeša se i posuda se poklopi dok se smesa ne aktivira.
Dve vrste brašna se proseju zajedno sa solju i pomešaju u dubokoj posudi. U brašno se dodaju kvasac i maslinovo ulje. Testo se mesi dok se homogena smesa ne formira u kuglu, a posuda se prekrije prozirnom folijom i krpom i ostavi na toplom mestu dok se ne utrostruči. U zavisnosti od sobne temperature, ovo može potrajati od nekoliko sati do cele noći.
Posuda u kojoj ćemo da pečemo hleb mora se prethodno jako dobro zagrejati. Koristila sam široku i plitku keramičku posudu sa poklopcem. Stavila sam je u hladnu rernu na srednju rešetku i postepeno zagrevala na 250 stepeni oko 20 minuta.
Zatim sam uposudu stavila papir za pečenje, posula brašnom i u njega prenela testo sa speltom, lagano ga rukama oblikovala bez mešenja.
Testo sam posula sa malo brašna i oštrim nožem napravila šare iz kojih će para od speltinog hleba da izlazi tokom pečenja. Zatvorila sam poklopac i stavila u zagrejanu rernu da se peče oko 40-45 minuta na srednjoj rešetki.
Nakon pečenja, odmah vadimo hleb koristeći papir na dnu i ostavljamo da se potpuno ohladi na rešetki pre nego što se iseče.
Prijatan apetit sa mojim hlebom od spelte koji se ne mesi!
Pogledajte više o tome za šta je korisna spelta i naučite kako se pravi kvas od spelte.