Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb od spelte i pšenice bez mešenja

Hleb od spelte i pšenice bez mešenja

ažurirano:
ZoriZori
Guru
9072965k
Hleb od spelte i pšenice bez mešenja
Fotografije: Zori
1 / 12
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Hleb od spelte i pšenice bez mešenja - veoma ukusan, veoma aromatičan, veoma domaći hleb."

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 250 g
  • pšenično brašno - 200 g
  • kvasac - 1/2 kocke
  • voda - 250 ml topla
  • šećer - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • so - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte toplu vodu u posudi sa kvascem i šećerom. Dodaje se kašika pšeničnog brašna, promeša se i posuda se poklopi dok se smesa ne aktivira.

Dve vrste brašna se proseju zajedno sa solju i pomešaju u dubokoj posudi. U brašno se dodaju kvasac i maslinovo ulje. Testo se mesi dok se homogena smesa ne formira u kuglu, a posuda se prekrije prozirnom folijom i krpom i ostavi na toplom mestu dok se ne utrostruči. U zavisnosti od sobne temperature, ovo može potrajati od nekoliko sati do cele noći.

Posuda u kojoj ćemo da pečemo hleb mora se prethodno jako dobro zagrejati. Koristila sam široku i plitku keramičku posudu sa poklopcem. Stavila sam je u hladnu rernu na srednju rešetku i postepeno zagrevala na 250 stepeni oko 20 minuta.

Zatim sam uposudu stavila papir za pečenje, posula brašnom i u njega prenela testo sa speltom, lagano ga rukama oblikovala bez mešenja.

Testo sam posula sa malo brašna i oštrim nožem napravila šare iz kojih će para od speltinog hleba da izlazi tokom pečenja. Zatvorila sam poklopac i stavila u zagrejanu rernu da se peče oko 40-45 minuta na srednjoj rešetki.

Nakon pečenja, odmah vadimo hleb koristeći papir na dnu i ostavljamo da se potpuno ohladi na rešetki pre nego što se iseče.

Prijatan apetit sa mojim hlebom od spelte koji se ne mesi!

Pogledajte više o tome za šta je korisna spelta i naučite kako se pravi kvas od spelte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: