Način pripreme
Oljuštite krompir i nasecite ga na krupne kocke. Stavite ga u šerpu, prelijte vodom da ga prekrije. U vodu sipajte vegetu i pikantnu vegetu i 2-3 kašike ulja. Stavite šerpu na vatru i skuvajte krompir.
Ocedite krompir uz pomoć cediljke, ali ne bacajte vodu. Šargarepu nasecite na trakice po dužini uz pomoć ljuštilice za krompir. U vodu u kojoj se kuvao krompir ubacite trake šargarepe i blanširajte ih nekoliko sekundi.
Viljuškom smrvite skuvani krompir, ali nemojte napraviti pire. U njega dodajte dva jaja lagano umućena sa mirođijom i biberom. Dobro promešajte smesu i podelite je na dva dela.
Uzmite parče providne folije, premažite ga uljem i na njemu rasporedite jedan deo smese od krompira. Nakon toga poređajte šunku, ponovo stavite malo krompira, trakice od šargarepe, pospite kukuruz šećerac i na kraju rasporedite preostali krompir.
Umotajte u rolat i stavite ga u omanji pravougaoni pleh. Na dno pleha stavite papir za pečenje. Rolat premažite sa 2 kašike maslinovog ulja pomoću četke.
Pospite alevom paprikom i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na maksimalnoj temperaturi uz uključen ventilator i gril funkciju. Pecite ga oko 15 minuta.
Kada porumeni, rolat izvadite iz rerne, pospite ga kačkavaljem, narendanim na krupno. Preko kačkavalja možete dodati ukrase po želji.
Preko još uvek neispečenog kačkavalja u ovom slučaju sa slika stavljena su 2 grilovane špargle iz konzerve (tegle) i nekoliko kapara koji služe da se napravi grančica. Preko je narendano još malo kačkavalja. Rolat ponovo vratite u rernu samo da se kačkavalj zapeče.